Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Işıl Var, "Koyunun kesilip, işkembedeki şırdanın alınması ve dolması haline getirilip, satılmasına kadar tüm safhaları inceledik. İnsana zarar verecek mikroba rastlamadık. Şırdan dolması iyi pişirildikten sonra tüketilebilir" dedi.

KASAPTAKİ ET KADAR TEMİZ

Işıl Var, uygun ortamda kesilen hayvandan alınan şırdanın kasapta satılan et kadar temiz olduğunu belirtti. Var, şunları söyledi:

"AB'ye girme sürecinde kokoreç ve şırdan dolması bir sıkıntıydı. Baktığınız zaman kokoreç, Türkiye'nin bir çok yerinde tüketiliyor. Ancak şırdan bizim bölgenin tükettiği bir sakatat çeşidi. Ülkemizde kokoreçle ilgili yapılan bazı çalışmalar var, ama şırdanla ilgili bir araştırma yapıldığına dair bilgiye ulaşamadık. İskoçya'da şırdan benzeri yöresle bir yemek satıldığını öğrendik. Bu ürünle ilgili İskoçya'da 1980'lu yıllarda bizim yaptığımıza eşdeğer bir çalışma yapılmış. 8 kişilik ekip oluşturup, 5 ay boyunca çalıştık. 31 farklı örnek üzerinde incelemelerde bulunduk. Farklı analizlerle, titiz bir çalışma yaptık. Sonuçta şırdanda insan sağlığına zarar verecek bir mikroba rastlamadık. Ancak bu sadece bir başlangıç çalışması. Bundan sonraki çalışmalarda şırdana patojen (hastalık yapan mikroorganizma) koyup, farklı sıcaklıklarda pişirmeyi ve sonuçlarını incelemeyi planlıyoruz."

ŞIRDAN NASIL HAZIRLANIYOR?

Koyunların her birinde tek olan şırdan, tazyikli bol su ile yıkandıktan sonra pirinç, salça, kimyon, pul biber, kıyılmış kuyruk yağı ve iç yağından hazırlanan harçla dolduruluyor. Torba şeklindeki alt kısım, dikiliyor. Büyük tencerelerde, orta ateşte iki saat kaynatılarak yenmeye hazır hale getiriliyor. Şırdanın lezzeti, kimi yörelerin mutfaklarında yer alan mumbar dolmasına benziyor. Akşam saatlerinde başlayıp, gece boyunca seyyar tezgahlarda ve küçük dükkanlarda kağıt arasında üstüne tuz, kimyon ve kırmızı pul biber serpilerek sunuluyor. Şırdanın tanesi 3-3.5 lira arasında değişiyor.