Sinop'ta BDP'li milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü ve bağımsız Milletvekili Levent Tüzel'in katıldığı halk toplantısını bir grup protesto etti. Milletvekillerinin basın toplantısı yaptığı bina önüne gelen 200 kişi sloganlar attı. Vekillerin araçlarını kıran grup, içindeki eşyaları da tahrip etti.

ÖĞRETMENEVİNDEN ÇIKAMADILAR

Olaylar nedeniyle dışarıya çıkamayan BDP heyeti, saat 13.00'da Sakarya Caddesi'nde esnaf ziyareti, 14.30'da Gerze İlçesi Yaykıl Köyü'ne gidip termik santral karşıtı çadır nöbeti tutan köylüleri ziyaret, saat 16.30'da KESK Sinop Şubesi ziyaret etmeyi planlıyordu. Saat 20.00'de de Öğretmen Evi'nde düzenlecek halk toplantısında vatandaşlarla buluşacaklardı. Ancak yaşanan gerginlik nedeniyle saat 12.15'de girdikleri Öğretmen Evi'nden dışarı çıkamadı.

TÜZEL: POLİSİN MÜDAHALESİ YETERSİZ KALDI

Milletvekili Levent Tüzel, yaşanan gerginlikle ilgili olarak, "Dışarıdaki grup neden tepki gösterdiğini bilmiyor. Bunların arkasında başkaları var. Bunu Sinop halkına mal etmiyoruz. Belki buraya gelip karşımızda bizi dinleseler hak verecekler. Biz kan dökülsün istemiyoruz. Kan dursun istiyoruz. Emniyet bu olaylara müsade etti. Polisin bu konuda müdahalesi yetersiz kaldı. Barış çabalarımız aynen devam edecek. Bunu kimse engelleyemeyecek. Samsun ve Ordu ziyaretlerimizi gerçekleştireceğiz" dedi.

Sebahat Tuncel ise, taşlı saldırıları Hakkari ve Diyarbakır'da her gün yaşadıklarını belirterek korkmadıklarını dile getirdi. Korkmadıklarını ve amaçlarının barış olduğunu ifade eden Tuncel, "Kan dökülsün istemiyoruz, barış istiyoruz. Bunu anlatmak için buradayız" diye konuştu.

ÖNDER: SİVİL POLİS BANA HAKARET ETTİ


BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, görüştüğü bir emniyet amirine, "Bizim tarihimizde daha önce böyle olaylar olmuştu. Bunun hesabını veremezsiniz. Güvenliğimizi almayacaksanız biz kendi güvenliğimizi alırız" dedi. Önder grup içerisinden kendisine hakaret eden bir kişinin sivil polis olduğunu söyleyerek, emniyet amirine tepki gösterdi.

Sinop'ta Öğretmenevi'nde basın açıklaması yapan BDP'li milletvekillerinden Ertuğrul Kürkçü, Çorum'da çok güzel karşılandıklarını ve iyi bir başlangıç yaptıklarını söyledi. Çiçekle karşılandıklarını söyleyen Kürkçü, "Bu gezilerde belli ki çiçek vazgeçilmez bir simge oldu. Karadeniz böyle karşılıyor. Bundan da iyisi olamaz" dedi. Gündemlerinde çatışmaya son vermek ve çözüm bulmak olduğunu belirten Ertuğrul Kürkçü, "Biz, çatışmanın son bulması için halkların birbirlerine yaklaşması gerektiğinden eminiz. Bundan hiç bir şüphemiz yok" diye konuştu.

ÖNDER, "KALPTEN DİNLEYENLER BİZİ ANLAR"

Karadeniz gezisine Sinop'ta katılan Sırrı Süreyya Önder ise, bütün Türkiye'nin gözü ve kulaklarının savaş meselesinde olduğunu dile getirdi. Savaşın en büyük mağdurlarından birisinin de Karadeniz halkı olduğuna dikkat çeken Önder, "Çünkü savaş hem insani değerleri çürütme özelliği, hem de ekonomik kaynakları sömürme özelliği dolayısıyla giderek bütün sorunların anası haline dönüşüyor. Bu ülke bu haksız kirli savaşı sonlandırmak için hiç olmadığı kadar büyük bir irade gösteriyor. Esas olarak Türk halkının meclisteki konuşmalarımda da söylüyorum, Kürtlere düşmanlıktan başka hiç alan açılmadı. Şimdi buna son verme iradesi doğdu" dedi. Gezilerine bu yüzden Karadeniz'den başladıklarını anlatan Önder, konuşmasına şöyle devam etti:

"Yumrukları sıkarak hiç tokalaşamayız selamlaşamayız. Önce bu ellerin gevşemesi lazım. İnsanlar bizi eleştirebilir, öneriler de bulunabilir, itirazlar sıralaya bilirler. Bunlara büyük bir içtenlikle saygıyla dinleyeceğimizden hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Üstelik sadece dinlemeyeceğiz değerlendireceğiz. Bundan sonuçlar çıkaracağız. Gündemimizin ağırlıklı kısmı barış. İnsanlar da bizi kulaklarıyla değil kalpleriyle dinlerse bu meselede çok daha hızlı yol alabiliriz. Çünkü ağzımızla söylemiyoruz biz. Dediklerimizin hepsi kalbimizden gelen şeyler. Kalpten gelen şeyleri ancak kalp gözüyle anlayabilirler."

BEKLEYEN KALABALIK AZALDI


Diğer taraftan 4 BDP'li milletvekilinin bulunduğu Öğretmenevi'nin çevresinde bulunan kalabalık yavaş yavaş dağılmaya başladı. Polisin ikna çabaları sonucu bazı vatandaşlar, bölgeden uzaklaştı. Yaklaşık 200 kişilik grup ise bölgede slogan atarak tepkilerini sürdürüyor. 

GÖSTERİCİLER ÖĞRETMENEVİNE GİRMEK İSTEDİ

Basın toplantısının ardından bir grup gösterici, Öğretmenevi'nin arka kısmından camı kırıp içeri girmek istedi. Bu sırada bu gruba polis müdahale etti. polis grubu biber gazı ve tazyikli su sıkarak dağıtmaya çalıştı. Bu sırada grup da kaldırım taşlarını söküp öğretmenevinin içine attı. Ellerindeki taşlarla camları kırıp içeriye girmek isteyen grup ile polis arasında arbede yaşandı. Havanın da kararmasıyla birlikte yayılan biber gazı görüş mesafesini de düşürdü. Bir çok kişi gazdan etkilendi.

Bu sırada BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder de sosyal medya aracı twiter'dan bir fotoğraf paylaşarak, "İçeriye taş ve yanıcı madde atılıyor, Polis bir şey yapmıyor. Kendi önlemimizi alıyoruz" diye yazdı.

Bir grup gösterici de de Öğretmenevi'nin bulunduğu caddede yerdeki mazgalları söküp polis panzerlerin bölgeye yaklaşmasını engelledi. Mazgalları dik bir şekilde tutup araç girişine izin vermedi.

Yaşanan olaylar nedeniyle 1 polis memuru yaralanırken 1 kişi de gözaltına alındı.