Suriye'nin Haseki kentinin Resulayn ilçesinde geçen perşembe muhalifler ile ordu birlikleri arasında çatışma çıktı. 40 bin nüfuslu olan Arap ve Kürt kökenlilerin birlikte yaşadığı Resulayn, 2 gün süren şiddetli çatışmaların ardından önemli ölçüde muhaliflerin kontrolüne geçti. Hafta sonu ordu birliklerinin top atışına tuttuğu Resulayn, pazartesi, salı ve çarşamba günleri ise savaş uçakları tarafından birçok kez bombalandı. Ceylanpınar tarafında da korkuya ve maddi hasara yol açan hava saldırılarında onlarca Suriyeli ölürken, yaralananlar da sınırı geçirilerek getirildikleri Türkiye'de tedavi altına alındı.

KONTROL MUHALİFLERE GEÇTİ

Hava saldırılarının yoğunlaşması ile korku ve tedirginliğin hakim olduğu Resulayn'da muhalifler, dün öğleden sonra Suriye ordusuna bağlı yaklaşık 200 askerin bulunduğu Türkiye sınırına birkaç kilometre mesafedeki son karakolu da şiddetli çatışmaların ardından ele geçirdi. Son karakolun da ele geçirilmesinin ardından muhalifler ele geçirdikleri askeri araçlar ile ilçede sevinç konvoyu yapıp, zaferlerini tekbirler eşliğinde havaya silah sıkarak kutladı.

SINIRA SESSİZLİK GELDİ

Günlerdir şiddetli çatışmalar nedeniyle diken üstünde olan Resulayn, dün geceden itibaren sessizliğe gömüldü. Suriye'de oluşan sessizlik; günlerdir roket, havan, top, bomba ve silah sesleri ile tedirginlik yaşayan Ceylanpınarlı'lara da rahat bir gece geçirtti. Bir hafta aradan sonra ilk kez sessiz bir gece geçirilen Ceylanpınarlılar, Suriye'de huzurun hakim olmasını ve sessizliğin sürmesini diledi. Sınırın iki yakası yeni güne de sessizlikle uyandı.

TEDİRGİNLİK SÜRÜYOR

Sınıra gelen sessizlik Ceylanpınarlılar'ı rahatlatırken, Resulayn'da ise tedirginlik sürüyor. Muhaliflerin ilçede kontrolü tamamen ele geçirdiklerini açıklamalarına rağmen çok sayıda Suriyeli olası hava bombardımanı ve çatışmalardan korunmak için güvenli olduğunu düşündükleri Türkiye sınırındaki tren raylarının yanında beklemeye başladı. Önceki günlerde olduğu gibi Türkiye sınırındaki rayların üzerinde oturan Suriyeliler, hava saldırısından korunmak için bu yola başvurduklarını ifade etti.

MUHALİFLER ZIRHLI ARAÇLARI ELE GEÇİRDİ

Öte yandan şiddetli çatışmaların ardından sessizliğin hakim olduğu Resulayn'da, muhaliflerin ordu birliklerine ait bazı zırhlı araçlara da el koyduğu öğrenildi. Muhaliflerin ele geçirdiği üzerinde uçaksavarların da bulunduğu bazı zırhlı araçların Resulayn'ın dışında, Türkiye sınırına birkaç kilometre uzaklıktaki hakim bir tepeye konuşlandırdıkları görüldü.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ SÜRÜYOR

Çatışmaların yerini sessizliğe bıraktığı Resulayn'da tedirgin bekleyiş devam ederken, sınırın Türkiye tarafında ise güvenlik önlemleri devam ediyor. Sınırın sıfır noktasında askerler kazılan mevzilerde siperde beklerken, zırhlı araçların üzerinde bulunan uçaksavarların namlularının da Suriye yönüne çevrili olarak beklediği görüldü. Bu sırada Türkiye tarafından koşarak Suriye'ye geçmeye çalışan ve tellere takılarak hafif yaralanan bir genç, mevzilerde nöbet tutan askerlerin yardımıyla tellerden kurtarıldı.

KARA HAREKATI KORKUSU

Resulayn'da yaşayanların en büyük korkusu ise ordu birliklerinin ilçeye kara harekatı düzenlemesi olarak ifade edildi. Çatışmalarda kaçarak Türkiye'ye sığınan ve sınıra yakın noktalarda bekleyenler, ordu birliklerinin muhalifler tarafında çatışmalar sırasında yardım gelmesini engellemek için tahrip ettiği yolları onararak ilçeye doğru geldiği duyumunu aldıklarını ve olası kara harekatı endişesini taşıdıklarını dile getirdi.

GÖÇ SÜRÜYOR

Çatışmaların ardından ülkelerinden kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler'in gelişi bugün de sürdü. Günlerdir bombardıman altında olan ve bugün oluşan sessizliğe rağmen onlarca Suriyeli sınırı geçerek Türkiye'ye sığındı. Sınır tellerini aşarak askerlere teslim olan Suriyeli'ler, işlemlerini yapılmasının ardından Ceylanpınar ve Akçakale'deki çadır kentlere gönderildi.



(HK/SS)