Atatürk Barajı'ndan sonra GAP'taki en büyük sulama barajı özelliği olan ve 4 Mayıs'ta temeli atılacak Silvan Barajı, Ambar Baraj Göleti ve Silvan Babakaya Sulama Tüneli 5 yılda tamamlanacak. 7 milyar metreküp göl hacimli olacak baraj göleti aynı zamanda 318 bin kişiye de istihdam sağlayacak. Hizmete girdiğinde 160 megavat hidroelektrik santral gücüne sahip olacak olan baraj ile aynı zamanda 245 bin hektarlık alanın sulanması da sağlanacak.

4 Mayıs Cuma günü saat 10.30'da Silvan Hükümet Konağı önünde 4 bakanın katılımıyla temeli atılacak olan Silvan Barajı'nın ön yüzü beton kaplamalı kaya dolgu olarak inşa edilecek. Gövde yüksekliği 174.5 metre, kret boyu 440 metre ve gövde hacmi 8.5 milyon metreküp olacak. Baraj ile ülke ekonomisine yılda 900 milyon lira katkı sağlanması hedefleniyor.

GAP Eylem Planı'nın en önemli çalışmalarından biri olan ve Atatürk Barajı'ndan sonra en büyük sulama özelliği bulunan Silvan Barajı'nın temelinin 4 Mayıs Cuma günü saat 10.30'da 4 bakanın katılımıyla gerçekleştirileceğini belirten Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, "Silvan Barajı, Ambar Barajı Göleti ve Silvan Babakaya Sulama Tüneli'nin temeli üç ayrı noktadan yapılacak olan canlı yayınlarla atılacak. Silvan Barajı'yla 245 bin hektar alan sulanabilecek. Silvan Barajı kendisiyle birlikte toplam 7 alt barajdan oluşuyor. Bu Barajlar Kıbrıs, Bulaklıdere, Karacalar, Pamuk Çay, Ambar Çayı, Başlar ve Kuru Çay barajlarından oluşmakta. Bu alt barajlardan Pamuk Çay Barajı bitim noktasına gelirken 4 Mayıs tarihinde Ambar Barajı'nın temeli sayın bakanlarımızın da katılımıyla gerçekleştirilecektir. Diğer 5 alt barajımızın ise temelleri yakın zamanda atılacak ve yaklaşık 5 yıl içersinde bitim noktasına ulaşacaktır" dedi.

Tamamlandığında binlerce dönümlük tarım arazisini suyla buluşturacak olan Silvan Barajı'nın, bir yandan bölgelerarası farklılıkların giderilmesine ve köyden kente göçün azalmasına katkı sağlayacağını dile getiren Vali Toprak, "Diğer yandan elde edilecek gelir artışı ile bölgenin ve ülkemizin sosyal refahının yükselmesine katkı sağlayacak. Proje ile ülke ekonomisine yılda 900 milyon TL., istihdam olarak da 318 bin kişinin iş imkanına kavuşmasını sağlayacak. İlimiz, devletimizin açıklamış olduğu yeni teşvik paketi ve yapılacak olan barajlarla beraber kısa zaman içersinde yukarıya doğru büyük bir ivme yakalayacaktır. Bu ivme sayesinde artık vatandaşlarımız iş ve aş sahibi olacak. İlimiz için devrim niteliği taşıyan bu barajlarımızın açılışına tüm Diyarbakırlı vatandaşlarımızı davet ediyorum. Açılışa gelip geleceğinize sahip çıkın" diye konuştu.


MT(GG/AAA) (FOTOĞRAF)