Şefkat-Der , '25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü' nedeniyle 'Şiddete, Cinayete, Tacize Karşı Kadın Kalkanı' projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında, şiddet kurbanı Bergen ve Ayşe Paşalı'nın adlarının verileceği kurslarda; biber gazı kullanımı, savunma sporları, öfke kontrolü, atış poligonlarında silah kullanımı, panik butonu kullanımı, ruhsatlı silah temini ve meşru müdafaa savunma hakkını kullanırken dikkat edilmesi gereken konular anlatılacak.

KADINLAR HEDEFİ VURDU

Şefkat Der'e bağlı kadın sığınma evinde kalan 17 kadın, bugün proje kapsamındaki kurslardan 'silah kullanma eğitimi'ne başladı. Atış poligonunda eğitmen tarafından verilen kurslara katılan kadınlar, ilk kez ellerine tabanca alıp, eğitmenin verdiği bilgiler doğrultusunda hedefe ateş açtı. Kadınlardan çoğu hedefi tutturken, boş bir atış poligonundaki hedefe ise sembolik olarak bir erkek resmi takıldı.

'AMACIMIZ ŞİDDETE, ŞİDDETLE KARŞILIK VERMEK DEĞİL'

Şiddet gören kadınlara ücretsiz olarak verilen silah eğitimindeki amaçlarının şiddeti karşı şiddetle karşılık vermek olmadığını belirten Şefkat- Der Genel Başkanı Hayrettin Bulan, şunları söyledi:

"Amacımız, kadına uygulanan şiddetin sona ermesi için mesaj vermektir. Birinci mesajımız devlet yetkililerin kadına karşı çıkarılan yasaları en iyi şekilde uygulamaları. Cezalardaki caydırıcılığın artırılması, şiddet uygulayan ve tehdit edenlerin tutuklu yargılanması ve cezalarını aldıktan sonra şehir dışında yaşamalarına izin verilmeleri gerekir. İkinci mesajımız mahkemelerde, tahrik ve iyi hal indirimi yapılmaması. Üçüncü mesajımız, potansiyel katil ve şiddet uygulayanlara bu tür kötü alışkanlıklardan vazgeçin demek. Diğer mesajımızda benim sonumda Ayşe Paşalı gibi mi olacak diyen kadınlara bir umut olması, moral verip, nefsi müdafaa hakkı kapsamında kendini koruyabilirsiniz mesajını vermektir."

'KADIN, MEŞRU SAVUNMA HAKKINI KULLANACAK'

Kadına karşı şiddet yasasının TBMM'den geçip, Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylandığını hatırlatan Bulan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama yasaya rağmen kadın cinayetlerini hala önleyemiyoruz. Halen kadınlar katlediliyor. Panik butonu ile polise haber verilmesi isteniyor. Ama polis gelene kadar kadının can güvenliği nasıl sağlanacak. İşte bunun için biz de dernek olarak bu kez 'Cinayete, Şiddete Karşı Kadın Kalkanı' projesi adı altında şiddet gören ve can güvenliği tehlike altında olan kadınlara yönelik kendilerini koruyabilmeleri için kurs açma kararı aldık. Geçtiğimiz günlerde bir Cumhuriyet Başsavcımız şehit edildi. İlgili bakan 'Savcılarımızı gerekirse silahlandırırız ve ucuz silah temin ederiz' dedi. Peki şimdi sayın savcılarımızın canı can da, şiddet yönünden risk altında olan kadının canı can değil mi? Sarraflar, zenginler parasını korumak için silahlanıyor ve normal karşılanıyor. Peki bir kadın, kendi canını ve yavrularının canını koruması için silahlanması abest mi? Meşru savunma hakkı dünyadaki tüm kanunlarda var. Bu bir devrim niteliğindeki atılımdır."

'SİLAHI ÇAYDIRICI AMACLI KULLANIN'

Emekli polis memuru eğitmen Bahtiyar Başyiğit, kadınlara silahı caydırıcı amaçlı olarak kullanmalarını tavsiye etti. Başyiğit, "Silah kullanmadan da caydırıcı olabilirsiniz. O insanı zarar vermeden de caydırıcı olabilirsin. İlk olarak silahı, sizin canınıza kast etmeyi düşünen insana doğru çevirip mermi yatağına mermiyi verirseniz, tabancadan çıkan o metal sesiyle, karşınızdaki insanı korkutabilirsiniz. Eğer hala karşısındaki insanın niyeti kötüyse, insanın olmadığı bir bölgeye havaya ya da yere ateş edebilirsiniz. Karşıdakinin hala kötü niyeti devam ediyorsa, ikinci mermiyi adama yöneltip hayati organları olmayan bacaklarına ateş edebilirsiniz. Bacağı yaralı ve niyeti kötü, sizi ortadan kaldırmak istiyorsa bundan da eminseniz, siz öleceğinize hayati organlarına ateş edebilir ve onun zarar görmesini sağlayabilirsiniz" diye konuştu.

'CANIMA KASTI VARSA SİLAH KULLANIRIM'

İlk kez eline silah aldığını belirten 'Ebru' adlı kod adı kullanınan şiddet mağduru kadın, "Bugün burada atış talimi yaptık. İlk defa silah kullanmış olmama rağmen kendime güvenim var ki, hedefleri tutturdum. Hayati tehlikem varsa, tehdit alıyorsan silah taşımayı düşünürüm. Beni öldürmek istiyorsa, tabii ki silahı kullanırım. O an karşımdaki insanın psikolojisi veya niyeti önemli" dedi.

Kursa katılan ve kendisini 'Ayşe' olarak tanıtan bir kadın ise "Zor durumda kalırsam, canıma kastı varsa, silahı kullanırım" dedi.



İA(İA/SS)