Muratlı Mevkii'nde 19 Mayıs’ta başlayan ve değişik aralıklarla yedi patlamanın yaşandığı alanda, 100 dönüm bağ alanı zarar gördü. İl Tarım Müdürlüğü, Tapu Kadastro Müdürlüğü, Çevre Koruma Müdürlüğü, Özel İdare Müdürlüğü ekiplerinden oluşan teknik elemanlar tarafından yapılan hasar tespit çalışmaları sonunda 60 dönüm alanın yüzde 100, geri kalan 40 dönüm alanın da yüzde 50 ve altı zarar gördüğü belirlendi. Tespit çalışmaları sonunda bilirkişiler bağ alanlarının dönümüne 30 bin lira değer biçti. Bağ alanları zarar gören üreticilere zararın durumuna göre ödeme yapılacak.

Patlamaların başladığı günden beri kepçe, kamyon ve greyder ile aralıksız hizmet veren ve yapılan çalışmaları kendisi de bizzat izleyen Piyadeler Beldesi Belediye Başkanı AK Parti’li Ali Demir, teknik çalışmaların sürdüğünü söyledi. Demir, "Patlama alanına yan taraftan müdahale edebilmek için firma tarafından 200 metre uzaklıkta Hürriyet Argın’a ait 10 dönüm bağ alanı satın alındı. Buraya kurulacak olan kule ile 1000 metre derinliğe inilerek, yan müdahale ile patlamalar kapatılmaya çalışılacak. Bu çalışmayı ABD ve MTA’dan gelecek teknik elemanlar ile özel firma birlikte yürütecekler" dedi.

10 GÜN SONRA

Şu anda kulenin kurulacağı zeminin betonlamasına başlandığını kaydeden Demir, "Yaklaşık 10 gün sonra kulenin kurulabileceğini tahmin ediyoruz. Son patlamaların yaşandığı kuyuda hareket halen devam ediyor. Patlamalardan zarar gören alanlarla ilgili tespitler yapıldı. Ödemelere önümüzdeki günlerde başlanacak. Çıkan su ve çamurla ilgili analizlerin sonuçları da geldi. Sonuçlarda insan sağlığına zararlı bir durum yok, dileğimiz en kısa zamanda bu patlamalara çare buluruz. Patlama sahası firma tarafından özel güvenlik birimleri ile koruma altına alındı" dedi.



ND(İÖ/SS)