Diyarbakır'ın Sur ilçesinde şeyh olarak bilinen ve yaptığı 7 evlilikten 40 çocuğu bulunan 85 yaşındaki Nizamettin Burak, geçen nisan ayında vefat edince çocukları arasında geride bıraktığı mirası için anlaşmazlık  çıktı. Babalarının taziyesinde bir araya gelen 27'si kız 17'si erkek toplam 40 çocuğu, babaları Nizamettin Burak'tan miras kalan Diyarbakır ve Mardin'deki 30 evi, Kızıltepe'deki arsaları, altın ve paraları paylaşmak için görüştü. Türkiye'de tanıştığı Yunanlı bir kadınla ikinci evliliğini yaparak Almanya'ya yerleşen ve taziye için Türkiye'ye dönen 7 çocuk babası Rıfai Burak, mirastan 23 kız kardeşinin de yararlanmasını istedi. Ancak, ağabeylerinin miras dağılımına karşı çıkması sonucu kardeşler arasında husumet başladı. Tartışmalar devam ederken, şeyhin Kaçan soyadlı çocukları ile husumetli oldukları Özkan Ailesi arasında 9 Mayıs'ta kavga çıktı. Burak soyadlı kardeşlerin de katıldığı kavgada Rıfai Burak, pompalı tüfekle vurularak öldürüldü. Savcılık cinayetle ilgili soruşturmayı derinleştirirken, ifade veren kız kardeşler, Rıfai Burak'ın üvey ağabeyleri İ.K., İ.B. ve İ.K. tarafından öldürülmüş olabileceğini söyledi.

KIZ KARDEŞLER POLİSE BAŞVURDU

Bu ifade nedeniyle üvey kardeşi İ.B.'nin kendilerini telefonla arayarak ölümle tehdit ettiğini söyleyen Maşallah Çimen şöyle dedi:

"Üvey kardeşimiz İ.B. 7 Mayıs'ta ablam Fatma Yıldırım'ı telefon ile arayarak onu ölümle tehdit edip kendisine küfürler etti. Ablam fenalaşınca ben telefonu elime aldım ve İzzettin Burak aynı şekilde bana hitaben 'o...lar, sizi öldüreceğiz. Siz nerede saklanıyorsunuz, sizi bulup çıkaracağım, sizi bulacağım, size değmeyen kurşuna lanet yağdıracağım, siz nasıl bizi gazetelere verirsiniz, siz ananızın rahmine yerleşirseniz sizi bulacağım' diyerek tehdit etti." 

Polise başvuru yaptıktan sonra bir evde gazetecilere açıklama yapan Maşallah Çimen ve Fatma Yıldırım, korktuklarını ve babalarından kalan mirasın başlarına bela olduğunu belirterek, "Devlet bizleri korusun, aksi takdirde bizleri bulup öldürecekler. Haklarımızı sonuna kadar savunacağız. Bizi kalleşçe öldürmelerinden korkuyoruz. Türkiye Cumhuriyetinde adalet var, hukuk var. Devletimizin büyüklerine güvenimiz sonsuzdur" diye konuştular.

ŞEYH'İN EŞLERİ VE ÇOCUKLARI

Diyarbakır'da 'şeyh' olarak bilinen ve nisan ayında vefat eden İzetttin Burak'ın 7 eşinden olan toplam 40 çocuğu arasında miras kavgasının yanı sıra, şeyhin yerine hangi oğlunun geçeceğinin de tartışma konusu olduğu belirtildi. Nizamettin Burak'ın ölen Meyso Burak'tan 7, Hayriye Erik'ten 9, Caziye Turgay'dan 6, Merkesun Kaçan'dan 6, Hazal Korkular'dan 8, Şükran Bayhoca'dan 4 çocuğu bulunurken, Hurina Yıldız adlı eşinden ise çocuğu bulunmadığı belirtildi.



AA(GG/COŞ)