Geçen yıl başta İngiltere olmak üzere Almanya, Rusya ve Ukrayna’ya 30 milyon dal ihracatı bulunan çiçekçilerin, bu yıl Sevgililer Günü’ne yönelik ihracatı 10 milyon dalda kaldı. Antalya’dan Avrupa ülkelerine Sevgililer Günü için ihraç edilen çiçek türleri arasında başta karanfil çeşitleri olmak üzere, gerbera, şakayık ve aranjman yeşillikleri bulunuyor.

Çiçek üreticisinin şokta olduğunu belirten Süs Bitkileri ve Mamülleri ihracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, küresel soğumanın etkisi ile yüzde 60’ı bulan verim kaybı yaşandığını açıkladı. Bu Sevgililer Günü’nde birçok ülkede sevgililerin çiçeksiz kalacağını belirten Bağdatlıoğlu, aynı şekilde geçen yıllarda iç pazara da çiçek verebilen Antalyalı ihracatçının bu yıl iç pazara da ürün vermeyeceğini ve bu noktada sıkıntı yaşanacağını kaydetti.

Rekolte düşüklüğünün sektörde şok etkisi yarattığını anlatan Bağdatlıoğlu, iç pazara çiçek veremedikleri için Türkiye’nin de başta gül olmak üzere yurtdışından çiçek ithal etmek durumunda kaldığını söyledi.