24 Nisan 2010 tarihinde bankacı 27 yaşındaki Esra Yaşar'ı, bir gün sonra üniversite öğrencisi 22 yaşındaki Ayşe Selen Ayla'yı, üçüncü gün de 'Azra' takma adlı travesti 30 yaşındaki Mustafa Has'ı tabancayla başlarından vurarak öldüren, işlediği seri cinayetlerle korku yaratan tutuklu sanık 28 yaşındaki Hamdi Ayri hakkında İzmir 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın görülmesine devam edildi.

Duruşmaya sanık Hamdi Ayri ile avukatı Mert Çelikdemir, ölen Ayşe Selen Ayla'nın babası Sertel Ayla, annesi Hatice Ayla, Esra Yaşar'ın annesi Türkan Yaşar, ablası Tuğçe Tuba Yaşar, müdahillik talepleri kabul edilen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Hukuk Müşaviri avukat Birsel Kurt, Siyah Pembe Üçgen Derneği avukatı Kerem Dikmen ile Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına Sanem Deniz Kural katıldı.

Duruşmada söz alan Sanem Denis Kural, üç cinayetin de birbiriyle bağlantılı olduğunu öne sürerek, bunun için dosyanın uzman bilirkişiye gönderilmesini istedi. Mahkeme heyeti bu talebi yerinde görmeyip, kabul etmedi.

Mahkeme heyeti sanık Hamdi Ayri'ye bir diyeceği olup olmadığını sordu. Hamdi Ayri de bir diyeceğinin bulunmadığını söyledi.

Duruşma savcısı İbrahim Engin, beş sayfadan oluşan son iddialarını mahkemeye sundu. Savcı Engin, sanığın olayda kullandığı silahı, Bodrum'da yemek yediği restoranın sahibi A.B.'nin işyerinin camını kırıp çaldığını, Adli Tıp Kurumu raporuna göre de, üç kişiyi aynı silahla başlarından birer kurşunla vurup öldürdüğünü, cep telefonlarını gasp ettiğini belirtti. Toplanan deliller, dinlenen tanık ifadelerine göre, sanığın üç kişiyi kasten öldürmekten üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapis, silahla yağma suçundan 45 yıl, ruhsatsız silah kullanmaktan 1 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti. Savcı Engin, adli emanette bulunan delillerden lazım olanların saklanmasını, olmayanların ise imhasına karar verilmesini, ayrıca olayda kullanılan silahın da karar kesinleştikten sonra sahibine iadesini istedi.

Mahkeme heyeti, karar verilmek üzere duruşmayı 14 Aralık'a erteledi.

DURUŞMA ÖNCESİ AÇIKLAMA

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ile çocuklarını kaybeden aileler, duruşma öncesinde adliye önünde basın açıklaması yaptı. Grup, üzerinde Hamdi Ayri'nin öldürdüğü üç kişinin fotoğrafları bulunan 'Her an öldürülebiliriz. Çünkü nefrete bahene çok!' yazan siyah tişörtleri giydi. Grup, adına basın açıklamasını Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, üyesi Deniz Sanem Kural yaptı. Kural, şunları söyledi:

"Bizler burada kadın cinayetlerine karşı toplanmış bulunmaktayız. Her gün artan cinayetle yaşam hakkımız elimizden alınıyor. Kadın katillerine verilen cezalarda, 'haksız tahrik', 'iyi hal', 'gelecek', 'etkin pişmanlık' gibi pek çok gerekçe gösterilerek sürekli ceza indirimi uygulanıyor. Bugün birçok kadın, cinsiyetinden, cinsel yöneliminden ötürü her türlü şiddetin ve cinayetlerin kurbanı olmaktadır. Bizler 'kadın dostu kent' olarak sunulmaya çalışılan İzmir'de de şiddet görüyor, öldürülüyoruz. 2010'un Nisan ayında İzmir'de öldürülen Esra Yaşar, Ayşe Selen Ayla ve Mustafa Has'ın tek suçları kadın olmalarıydı."



BK(AÖ/SS)