Mehmetçik Vakfı, şehit ve gazi çocuklarının gezi keyfi Efes Antik Kenti’nde müze giriş görevlilerinin tavrı yüzünden gölgelendi. 1 Temmuz’da Ankara’dan yola çıkan lise ve üniversiteli 99 genç, çeşitli illere uğradıktan sonra İzmir’e geldi. Selçuk İlçesi’nde bulunan Efes’i gezmek isteyen gençlerden antik kentin giriş kapısında kimlik soruldu. Yanında kimliği bulunmayan 43 gençten giriş parası alındı. Ankara, Afyonkarahisar, Denizli’deki tarihi ve ören yerlerini gezen şehit ve gazi çocukları, ilk defa böyle bir muamele ile karşılaştıkları için morallerinin bozulduğunu söyledi.

Mehmetçik Vakfı Bağışlar Müdürü Emekli Albay Gürkan Akyüz, düzenlenen kültür gezisi çerçevesinde gidilecek tüm ören yerlerine önceden yazı gönderildiğini söyledi. Akyüz, şu bilgiyi verdi:

“Çeşitli illerden gelen 99 lise ve üniversite dengi öğrencimiz ile gezimiz 1 Temmuz’da Ankara’dan başladı. Amacımız Kurtuluş Savaşı’na sahne olan taarruz bölgelerini gezmekti. Ancak gittiğimiz yerlerdeki kültürel bölgeleri de ziyaret ediyoruz. Polatlı, Afyonkarahisar, Denizli güzergahından sonra bugünkü durağımız Meryemana ve Efes Antik Kenti oldu. Efes girişinde küçük bir tatsızlık yaşadık. Daha önce yazı gönderdiğimiz halde, kimliği yanında olmayan 43 çocuğumuzun içeri alınmayacağı söyledi. Israrlarımız sonuçsuz kalınca ücretlerini ödedik. Geziye katılanların tümü armalı tişörtlerimizi kullanıyor. Yaz olduğu için denize gireriz diye kimliklerini yanına almayan çocuklarımız olmuş, valizlerinde unutanlar olmuş. Kimliklerinin yanlarında olmaması bizim eksikliğimiz, ancak kafile halinde olduğumuz ve hepimizin aynı tişört ve şapkaları taktığımız için bir sorun çıkacağını hiç düşünmedik. Gezimiz boyunca da böyle bir şey yaşamadık.”

Efes Antik Kenti girişindeki görevlilerin tutumunu eleştiren çevredeki esnaf ve Türk ziyaretçiler, tepkilerini dile getirdi. Müze görevlilerinin parayı milli duyguların önünde gördüklerini savunan esnaf, kafiledeki gençlere soğuk su dağıttı. Moral bozukluğu ile antik kenti gezen şehit ve gazi çocukları Selçuk’ta Hitit Restoran’da öğle yemeği yedikten sonra Aydın’ın Kuşadası İlçesi’ne gitti.