Edirne Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında Meriç ve Tunca Nehirlerinde yaşanan taşkınla ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, sorunun Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye arasında yapılacak görüşmelerle önlenebileceğini belirtti.

Bulgaristan’daki barajların eski olduğunu ve barajların işletilmesinde yöntem yanlışlığı olduğunu öne süren Sedefçi şöyle konuştu:

"Örneğin 10 gün sonra yağmur yağacağı öğreniliyor ve baraj dolu. Balkan dağlarındaki karlar, yağmur yağarsa kesinlikle eriyecek ve o sular baraja gelecek. 10 gün içerisinde kar suları gelene kadar dolu olan barajı boşaltmıyorsan, o zaman baraj üstten taşar ve sel olur. Sel olurken de ucuz enerji üretirsin. Artık sudan üretilen enerji daha ucuza mal ediliyor. Tüm mesele bu."

'OLAY ABARTILIYOR'

Taşkınlarda Bulgaristan’ın ihmali olduğunu, basının olayı abarttığını öne süren Sedefçi sözlerini şöyle sürdürdü:

"Edirne’yi su basmıyor. Aslında su baskını diye de bir riskimiz yok bizim. İki sedde arasında kalan ekili alanlarımızı su basıyor. Edirne’nin 24 mahallesinde sel baskını varmış gibi bir hava yaratılıyor ve Edirne’nin imajı sarsılıyor. Yatırımcı buraya gelmek istemiyor. Bu olayda en az üzülen ve gerilen biziz. Bulgaristan ve Yunanistan bizden daha fazla üzülüyor. Yunanistan’ın ekili arazileri sular altında, Bulgaristan’da da insanlar öldü."

GB(LK/COŞ)