Süleyman KAYA/İSTANBUL,  MUSTAFA Kemal Atatürk’ün yatı Savarona tüm ihtişamıyla boğazdan geçiş yaptı. Lüks yatın geçişini gören vatandaşlar fotoğraf çekmeyi ihmal etmedi.  

Savarona, yedi yıl boyunca Atlantik Okyanusu ve Akdeniz sularında süzüldükten sonra 1938'de Türk Hükümeti tarafından satın alındı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e tahsis edildi. Atatürk bu alışverişten çok keyif aldı ve tıpkı bir çocuk gibi İstanbul'a varışını heyecanla bekledi. Atatürk yatında kabine toplantıları yaptı, dünya liderlerini ağırladı. Böylece Savarona tarihteki yerini almış oldu. Atatürk'ün vefatından sonra Savarona Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne devredildi. 1989 yılında Kahraman Sadıkoğlu tarafından satın alındı. O sırada kötü durumda olan yat için Kahraman Sadıkoğlu iddalı bir projeye imza attı ve 425 uzman zanaatkar ile restorasyon çalışmalarına başladı.

İç mekan tasarımı Donald Starkey tarafından yapıldı ve hiçbir masraftan kaçınılmadı. Yatta 65 tonu hamamda olmak üzere toplam 260 ton cilalı mermer kullanıldı. Atatürk'ün anısına, özel suiti özel eşyalarının bulunduğu bir müze olarak restore edildi. Antalya’da Savarona adlı yatta fuhuş baskını da yapılmıştı. Savarona yatı tüm ihtişamiyla Boğaziçi ve Fatih Sultan Mahmet Köprüsü'nü geçip Karadeniz yol aldı. 

SK(FOTOĞRAF)