22 Aralık 1914 - 15 Ocak 1915 tarihleri arasında Enver Paşa komutasındaki birlikler, Sarıkamış'ın Allahu Ekber Dağlarında Rus kuvvetlerini püskürtmek isterken karakışa yenilmiş, bazı tarihçilere göre 90 bin Genelkurmay kayıtlarına göre de 60 bin şehit vermişti. Kars Valiliği, askeri, sivil toplum örgütleri, her yıl kış ve yaz aylarında iki ayrı etkinlikle Sarıkamış Şehitlerini anma törenleri düzenliyordu.

Sarıkamış Dayanışma Grubunun 2-8 Temmuz günleri 9'uncu Kolordu ve Top yolu yürüyüşleri, yöredeki terör olayları nedeniyle ertelendi. Sarıkamış Dayanışma Grup Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez 'Sarıkamış Şehitleri Gönüllülerine gönderdiği mesajda şunları söyledi:

"Bu yıl 1914-1915 Sarıkamış Şehitlerini anmak için 2 - 8 Temmuz 2012 tarihleri arasında yapmayı planladığımız 'Top Yolu Yürüyüşünü' yerel yöneticilerle yaptığımız istişareler sonucunda erteleme kararı aldık. Ülkemizin büyük sınavlardan geçtiği bu günlerde bölgede kontrolsüz bir şekilde terör hareketlerinin yer alması bizi bu kararı almaya zorladı. Durumu üzülerek bilginize sunuyorum."



DHA(KS/AAA)