Kentin Eyyübiye semtinde bulunan Şanlıurfa E Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi'nin C-15 koğuşunda geçen cumartesi gecesi yangın çıktı. Yangında 3'ü hükümlü 10'u tutuklu 13 kişi yanarak ve dumandan boğularak öldü, 5 tutuklu ise yaralandı. Gerginliğe yol açan olaydan 2 gün sonra bu kez Çocuk Koğuşu'nda kalan tutuklular yangın çıkardı. Olayda aralarında güvenlik güçlerinin de bulunduğu 48 kişi dumandan etkilenerek hastanelik oldu.

HAYAT NORMALE DÖNDÜ

Gerginliğin yaşandığı cezaevi içi ve çevresinde Şanlıurfa'nın yanı sıra çevre illerden takviye olarak gelen güvenlik güçlerince yoğun güvenlik önlemi alındı. Dün azaltılan cezaevindeki ek güvenlik tedbirleri, ortamın sakinleşmesiyle birlikte bugün tamamen sonlandırıldı.

Cezaevi çevresindeki bariyerler kaldırırken, zırhlı araçlar ile bölgede bekleyen polislerin de şubelerine geri döndüğü görüldü. Polislerin çevresinden ayrıldığı cezaevi içerisindeki güvenlik ise jandarma ve infaz koruma memurlarınca sürdürülüyor.

GÖRÜŞLER DEVAM EDİYOR

Hayatın normale döndüğü Şanlıurfa Cezaevi'nde bulunan tutuklu ve hükümlüleri ziyarete gelenlerin sayısı da azaldı. Cezaevi önünde tutuklu ve hükümlüler ile görüşmek için ekleyenler sıcak havadan şikayet etti. Bazı kişiler ise görüşmek istedikleri yakınlarının farklı illere nakledildiğini öğrenince üzülerek evlerine döndü.

BARO BAŞKANI: 300 TUTKUKLU VE HÜKÜMLÜ NAKLEDİLDİ

Şanlıurfa Baro Başkanı İrfan Güven, olayların ardından E Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi'nde kalan 300 tutuklu ve hükümlünün başka cezaevlerine nakledildiğini söyledi. Cezaevinde hayatın normale döndüğünü belirten İrfan Güven, nakillere rağmen halen kapasite üzerinde tutuklu ve hükümlünün bulunduğunu belirterek, "Şu ana kadar 300 civarında tutuklu ve hükümlünün başka cezaevlerine nakledildiğini öğrendik. Buna rağmen halen 750 civarında tutuklu ve hükümlü bu cezaevinde kalıyor. Bu sayı bile yine kapasitenin 2-3 katını oluşturuyor. Halen bu cezaevinde risk ve güvenlik sorunu vardır. Sağlık sorunu devam ediyor, yani değişen bir şey yok" dedi. Başka cezaevlerine nakledilen tutuklu ve hükümlülerin yakınlarıyla görüşebilmeleri için Valiliğin yardımcı olması gerektiğini de vurgulayan Güven, şunları söyledi:

 "Şanlıurfa Valiliği acilen yoksul ailelerin, yakınlarının bulunduğu cezaevine giderek görüşebilmeleri için yol giderleri yardımında bulunması gerekmektedir. Bu ailelerin çoğunun yoksul aile olduğunu öğrendik. Bu anlamda yaptığımız görüşmelerde nakil olan mahkumların aileleri çocuklarını ziyaret edemeyeceklerini bize aktardılar. Bu günlerde hem mahkumun hem de ailenin birbirine psikolojik olarak ihtiyacı bulunuyor."

Cezaevinde 13 mahkumun öldüğü olaylarda hizmet kusuru olduğunu iddia eden Baro Başkanı Güven, "Cezaevinde bir mahkum kendini asarsa burada devlettin hizmet kusuru vardır. Burada yanmaz yatakların olması gerekiyor. Bu ölen 13 tutuklu ve hükümlünün tazminat hakları vardır. Bu mağdur ailelerin gerek manevi tazminatları gerekse de destekten yoksun kalma tazminatları bilirkişi tarafından hesaplanarak ailelerinin hesaplarına yatırılması gerekmektedir" diye konuştu.

VALİ GÜVENÇ, TAZİYE ZİYARETLERİNİ SÜRDÜRDÜ

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, yangında yaşamını yitiren tutuklu ve hükümlülerin yakınlarına taziye ziyaretlerini sürdürüyor. Vali Güvenç, yanarak yaşamını yitiren tutuklu ve hükümlülerden Fuat Yıldız, Hüseyin Kıskanç ve Yunus Eşkili'nin yakınlarına başsağlığı diledi.



AL(HK/ESM)