Şanlıurfa Cezaevi'nde akşam saatlerinde çıkan ikinci yangınla ilgili bölüm, ek bilgilerle bağımsız haber olarak geçildi.

----------

YENİDEN


Hasan KIRMIZITAŞ- Ali LEYLAK/ ŞANLIURFA- 13 tutuklu ve hükümlünün geçen cumartesi gecesi yanarak öldüğü Şanlıurfa E Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi'nde bugün akşam saatlerinde ikinci kez yangın çıktı. Çocuk koğuşunda çıkan yangında 8 kişinin yaralandığı bildirildi. Güvenlik güçleri ile cezaevi önünde toplanan tutuklu ve hükümlü yakınları arasında arbede çıktı.

Sabah saatlerinden itibaren tutuklu ve hükümlü yakınlarının görüşmek amacıyla içeri girmek için beklediği Şanlıurfa Cezaevi'nde, mesainin bitmesinin ardından hayatın normale dönmesi beklenirken, saat 18.00 sıralarında koğuşların bulunduğu bölümden dumanlar yükseldi. Dumanların yükselmesinin ardından cezaevine çok sayıda itfaiye, ambulans ve polis ekibi sevk edildi. Peş peşe içeriye giren itfaiye erleri yangına müdahale ederken, içeride bulunan askerlerin de gaz maskeleri takarak yangının çıktığı koğuşlara ilerledikleri görüldü.

CHP'Lİ VEKİLLER DIŞARI ÇIKTI

Yangının başlamasından birkaç dakika sonra dışarı çıkan CHP'li Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker gazetecilere konuştu. CHP'li vekiller, yangının Çocuk Koğuşu'nda çıktığının kendilerine iletildiğini belirterek, görevlilerin müdahale etmesiyle kendilerinin dışarı çıktığını kaydetti.

VALİ CEZAEVİNDE İNCELEME YAPTI

Olayın duyulmasının ardından yüzlerce kişi cezaevi çevresinde toplanırken, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, 20'nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Veli Tarakçı, İl Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu ile İl Jandarma Komutanı Albay Emin Dursun cezaevine gelerek inceleme başlattı.

OLAYLAR ÇIKTI

Cezaevinde çıkan yangına müdahale edilirken, dışarıda toplanan çoğunluğu tutuklu ve hükümlü yakını kalabalık taşkınlık çıkardı. Güvenlik güçlerinin çalışma alanını engelleyen ve uzaklaşmaları konusunda uyarılan kalabalık polislere taş atmaya başladı. Bunun üzerine polis kalabalığı biber gazı, cop ve basınçlı su ile müdahale etti. Müdahale sırasında bazı polis memurları ile vatandaşları yaralandı.

MAHKUMLAR CEZAEVİ BAHÇESİNE ÇIKARILDI

Yangın sonrası dumandan etkilenen koğuşlarda bulunan tutuklu ve hükümlüler polis ve jandarma ekipleri tarafından cezaevinin bahçesine çıkarıldı. Buradaki tutuklu ve hükümlülerin kaçma ihtimali göz önünde bulundurularak, etrafları güvenlik güçlerince çembere alındı. Bu sırada güvenlik güçlerine taş ile saldıran bazı tutuklu ve hükümlülere copla müdahale edildi. Gerginlik sırasında jandarma erleri ise havaya uyarı amaçlı birkaç el ateş etti. Bu sırada dumandan etkilenen bazı tutuklu ve hükümlüler ambulanslarla tedavi için hastanelere gönderildi.

VALİ: ÖLÜ YOK, OLAYLAR KONTROL ALTINDA

Cezaevi içerisinde incelemelerde bulunduktan sonra dışarı çıkan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, cezaevinde yaşanan olayların kısa sürede kontrol altına alındığını söyledi. Çocuk Koğuşu'nda çıkan yangına müdahale edildiğini ve olayın kontrol altında tutulduğunu anlatan Vali Güvenç şöyle konuştu:

"Cezaevinin çocuk koğuşunda yangın çıkıyor. Yangının ardından kontrol amaçlı tutuklu ve hükümlüler bahçeye çıkarıldı. Bu koğuşta 8 kişi kalıyor. Çok şükür kaybımız yok, ölen kimse bulunmuyor. Olaylarda kısmen yaralananlar var. Şu an her şey kontrol altında. İçeride olanlar dışarıdakileri merak ediyor, vatandaşlarımız da içeride bulunan yakınlarının durumundan endişeli. Merak edecek bir şey yok. Vatandaşlarımızın da buradan gitmelerini istiyorum."

KÜRKÇÜ: OLAYLAR PROTESTO İÇİN ÇIKARILMIŞ

Vali Güvenç'in açıklamasının ardından CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ve Baro Başkanı İrfan Güven ile birlikte cezaevine girerek inceleme yaptı. İncelemelerden sonra dışarı çıkan milletvekillerinden Ertuğrul Kürkçü, Çocuk Koğuşunda kalan çocukların içerideki koşullara tepki için böyle bir eylem yaptığını belirterek, "Olaylar tamamen koşulları protesto amaçlı çıkıyor. Şu anda içerideki durum sakin. Bize koğuşta bulunan çocuklardan 8'inin dumandan etkilendiği ve hastaneye gönderildiği söylendi" dedi.