Van Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğince yürütülen soruşturma kapsamında, 9 Haziran 2010'da KCK'ya yönelik operasyonlar düzenlendi. Operasyonda gözaltına alındıktan sonra tutuklanan ve aralarında eski BDP Hakkari İl Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın da bulunduğu 3'ü firari 15 kişi hakkında, Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesince 'Terör örgütü yöneticisi olmak' ve 'Terör örgütü üyesi olmak' suçlarından dava açıldı.

Davanın bugün görülen dördüncü duruşmasında, tutuklu 12 sanık ve avukatları ile BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan, Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu ve sanık yakınları hazır bulundu. Önceki duruşmalarda olduğu gibi sanıklar Kürtçe savunma yapmak istedi. Sanıkların bu talebi mahkeme tarafından reddedilirken, tutanağa ise 'Kürtçe konuşulduğu görüldü. Anlaşılmadı' diye geçti. Sanıklar savunma yapmazken, sanık avukatları savunmalarını yaptı.

'ANAYASA MAHKEMESİ'NE GÖNDERİLSİN'

Sanık avukatlarından Fahri Timur müvekkilerinin savunmalarının alınması için tercüman atanmasını talep etti. Avukat Timur, bu davanın siyasi bir dava olduğunu öne sürerek, "Siyasi bir partinin siyasi faaliyetlerinden dolayı sizin mahkemenize dava açılmış. Bu bağlamda mahkemeniz görevsiz ve yetkisizdir. Anayasanın 69'uncu maddesi gereğince dosya hakkında görevsizlik kararı verilerek, dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini talep ediyoruz" dedi.

Mahkeme heyeti tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verirken, tüm talepleri de reddetti. Duruşma gerekli bilgi ve belgelerin toplanması için 20 Mart 2012 tarihine erteledi.



GÖ(FK/COŞ)