Sanayinin deneyimli çelik ustalarından Akif Sarı, 25 kişilik ekiple çalışarak 8 metre boyunda, 3 ton ağırlığında dev bir ejderha yaptı. Hurda sacın sanat eserine dönüştüğü çalışmanın esin kaynağı Hollanda'nın Venlo kentinden düzenlenen Uluslararası Botanik Fuarı EXPO 2012 oldu. Büyükşehir Belediye Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Adem Akyürek, Venlo 2012'nin Çin bahçesinde sergilenen ağzından ateş saçan ejderhanın fotoğrafını çekti. 2016 yılında Uluslararası Botanik Fuarı EXPO'nun Antalya'da yapılacak olmasından hareket eden Akyürek, Kooperatif Başkanı Mehmet Öztürk'e "Bunu yapabilir miyiz?" diye sordu. Başkan Öztürk, o fotoğrafla Akif Sarı ustayı buldu.

3 TONLUK SAC EJDERHA

Çelik ustası Sarı, "Başkanımız 'Sana görev veriyoruz. Bu fotoğraftakinin aynısını yapacaksın' dedi. Biz de başladık" dedi. Sarı, ejderhanın yapımında tamamen hurda malzemeleri kullandıklarını anlattı. Akif Sarı, "Yaklaşık 3 ton atık sac kullandık. Bunu hurdacıya versen 500 TL etmez. Kooperatiften böyle bir teklif gelince 'Niye verelim' diye düşündük" diye konuştu.

AĞZINDAN ALEV PÜSKÜRTECEK

Sarı, dev ejderhanın yapımının yaklaşık 3 ay sürdüğünü, 25 ustayla birlikte çalıştıklarını belirtti. Sarı, "Ama öyle bütün günümüzü veremedik. Gün içinde işten arta kalan saatlerde çalıştık" dedi. Şimdi ejderhanın ağzından alev saçacak gazlı sistem üzerine çalıştıklarını anlatan Akif Sarı, "Bittiği zaman ejderha ağzından belli aralıklarla alev püskürtecek" dedi. Boyu 8 metre olan ejderhayı atölyede yatay olarak çalıştıklarını anlatan Sarı, "Vinçle kaldırıp dükkanın önüne yerleştirince çok heyecanlandım" dedi.

ÜZERİMİZE DEVE DÜŞTÜ

Akdeniz Sanayi Sitesi'nin bir başka köşesinde ise demir doğramacı Bülent Elibol Usta, atölyesinden çıkan atık metallerle çift hörgüçlü deve üzerine çalışıyor. Elibol, "Kooperatifimiz böyle bir öneriyle gelince 'Üstümüze ne düşerse yaparız' dedik. Bize de deve düştü" dedi. Yaklaşık 45 gündür devenin üzerinde çalıştıklarını ve büyük ölçüde heykeli tamamladıklarını anlatan Bülent Elibol, "Ağırlı olarak sac malzeme ile çalıştık. Dişleri kare demirinden yaptık, gözlerinde ise ferforje uyguladık" diye konuştu.

Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mehmet Öztürk, Büyükşehir Belediyesi'yle birlikte başlattıkları 'Atık Metallerden Heykele' projesinin ilk etabının haziran ayında tamamladıklarını söyledi. İlk çalışmanın ürünü 10 heykelle sanayi sitesi içinde heykel park açtıklarını anlatan Başkan Öztürk, "Esnafımız bu işe görülü olunca çalışmanın ikinci etabı başladı. Bu aşamada projeye 20 esnafımız dahil oldu" dedi.

Mehmet Öztürk, 20 heykelin de tamamlanmasıyla parkta sadece hurda metallerden yapılmış 30 heykellik bir koleksiyona sahip olacaklarını anlattı. Mehmet Öztürk, "Bizim ana hedefimiz, Akdeniz Sanayi Sitesi'ne turist otobüslerinin gelerek parkımızı gezmelerini sağlamak. Bu yönde çalışmalarımız var. İki turizm acentesiyle görüşme halindeyiz" diye konuştu.