Samsun İl Müftüsü Yrd.Doç.Dr. Hayrettin Öztürk’ün çocuk isimleriyle ilgili yaptığı açıklamaya Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Kastını aşan ciddi bir yanlış anlama ile karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorum. Şahsen müftümüzün basına yansıdığı şekliyle bunları ifade etmiş olmasına ihtimal vermiyorum" diyerek değerlendirdi.

 Kurumun internet sitesinde yeralan açıklamaya göre, konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Bunlar topluma ve tarihe mal olmuş çok önemli isimler. Her birinin arkasında çok büyük tarihi değerler mevcuttur. Bunları kadim sözcüklerin satır alarından çıkan manalarla değerlendirmek tamamen kastını aşan bir yorumdur. Bundan dolayı hiçbir kardeşimizin incinmesini istemeyiz. Tamamen kastını aşan, yanlış ve zorlama bir yorumdan kaynaklanıyor" diyerek şöyle devam etti:

"İsmin Arapça’daki diğer adı alemdir. Alem aynı zamanda arkasında önemli erdemleri, faziletleri, sembolleri, simgeleri bulunduran kelime ve kavramlardır. Toplum, hem Türkiye’de, hem de dünyanın muhtelif yerlerinde bu isimleri verirken, hiçbir zaman kadim sözcüklerde yüzlerce manası olan herhangi bir kelimeyi dikkate alarak o isimleri vermezler. Bunu düşünmek, bu şekilde eleştirmek dahi abesle iştigaldir."


YK(MS/AAA) (FOTOĞRAF)