Samsun İl Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, Bodrum'un Yalıkavak Beldesi'nde bir cenaze namazı sırasında bir kişinin merhuma hakkını helal etmemesi olayını değerlendirdi. Ölen kişide hakkı olanların, alacağının varsa varisleri tarafından karşılanması gerektiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Öztürk, "Eğer merhum ödemezse hakkıyla birlikte öbür dünyaya göçer, hakkını helal etmeyen kişi alacağı varsa öbür dünyada alır. Cenaze namazı sırasında imamın cemaate 'hakkınızı helal ettiniz mi ?' diyerek sorması farz değil, sünnettir. Bu o ölen kişi hakkındaki şehadetidir. Allah bu şehadete önem veriyor. 'Kullarım şahitlik ediyor bu iyi birisiymiş onu affedeyim' diyor. Allah'ın bu şahitliğe ihtiyacı yok ama kullarını affetmek için kullarının da razı olmasını istiyor. Kul hakkıyla gelmesin diye" dedi.

'HAKKINI HELAL ET' BASKISI YAPILAMAZ

Alacağı olan kişinin bunu söyleme hakkı olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer bir insan ölmeden önce hakkı olduğu kişiye gidip hakkını vermesini istemiş o kişi vermemişse, öldükten sonra varislerine gitmiş onlar da umursamamışsa cenaze namazı sırasında hakkını helal etmeyebilir. Canı yanan insan bunu söyler. Kişinin bunu söyleme hakkı var. Diğerlerinin de ayıplaması yanlış. Bu adam zulüm görmüşse hakkı gaspedilmişse söyler, diğerlerinin tepki göstermemesi lazım. Alacağı varsa 'helal et' diye baskı yapamazsınız. Ölmüşün varislerinin devreye girip alacağı varsa vermesi gerekir. Hakkını versinler ki ölen kişinin ruhunun azaba girmesinden kurtarsınlar."

VARİSLERİNE CENAZE NAMAZI ÖNCESİ SÖYLEMELİ

Alacağı olan kişinin hakkını helal etmesinin müminin güzel şehadeti olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Öztürk, "Ölenden alacağı olan kişinin cenaze namazı öncesinde çocuklarına bunu söylemesi usulen daha doğrudur. Çocuklarına söylemiş aldırmadıysa o zaman orada istediği gibi söyler. Burada kınanacak bir durum yok. Burada kişi eğer çocuklarına alacağını söylememişse usul hatası var. Sonuçta orada ölünün ardından bir acı var" dedi. 



YK(MS/AK)