Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia: Coğrafyanın bu güzel mevkiinde yan yana yaşaması emredilen iki halkın ilişkilerinin rengi Ege’nin mavisidir..

Sakız Adası Belediye Başkanı Manolis Vournous: Gemilerin etrafında, kısa bir gülücükle buluşuyor olmaktan artık usandığımdandır bu geceki mutluluğum..

Tüm zamanların rekoru: 61 bin Schengen vizesi, Sakız Adası'na 85 bin Türk turist

Geçtiğimiz yıl ilk olarak Mövenpick Hotel’de, bu yıl ise Kaya Prestige Hotel’de yapılan Sakız Adası - İzmir buluşması yoğun bir katılımla gerçekleştirilirken Türk ve Yunan dostluğu gece boyunca zirve yaptı.

Organizasyonunu Çeşme - Sakız arasında feribot seferleri yapan Sunrise Lines firmasının üstlendiği, Sakız Ticaret Odası ve Sakız Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği geceye, başta Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia ve eşi Nikos Stefanou, Sakız Belediye Başkanı Manolis Vournous, Turizmden sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Dimitris Karalis, Sakız Ticaret Odası Başkanı Yorgos Yorgulis, Sakız Adası Konaklama Odaları Birliği Başkanı Dimitris Kytrilakis, Sunrise Lines firması yönetici ortağı Argyro Spanoliou ve Türkiye acentesi Işık Ayan, TÜRSAB Ege Bölgesi Yürütme Kurulu 2. Başkanı Ali Hepşen, Çeşme Turistik Otelciler Birliği adına Mehmet Altındağ, TURYOL Yönetim Kurulu üyesi Kadir İnandı, Sakızlı otelciler ve diğer turizm sektörü temsilcileri olmak üzere yaklaşık 200 davetli katıldı.

DANS GRUPLARI GECEYE RENK KATTI

Yunanistan- Türkiye işbirliği hakkında fikir paylaşımı temalı etkinlik, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da, TTI / Travel Turkey İzmir fuarının üçüncü günü akşamı gerçekleştirildi. Gecede adadan gelen orkestra Yunan müziğinin sevilen şarkılarını seslendirirken, kız öğrencilerden oluşan dans grubu modern dans, folklör ekibi ise geleneksel Ege adaları oyunlarıyla görsel bir ziyafet sundular.

Gönderilen davetiyede ise ‘Sakız / Ege’nin eşsiz bir adası’ (Chios / a unique island of the Aegean) vurgusu yapıldı.

BU SEZONU 85 BİN YOLCU İLE REKOR NOKTASINDA TAMAMLIYORUZ

Gecenin açılış konuşmasını yapan Sakız Adası Konaklama Odaları Birliği Başkanı Dimitris Kytrilakis, bu yıl sezonu, tüm zamanların rekorunu kırarak 85 bin Türk turist ile tamamlayacaklarını, bunu da bizi birleştiren, birbirimize yakınlaştıran Ege Denizi’ne borçlu olduğumuzu söyledi. Kytrilakis, “Türk dostlarımızın yolculuk etmeyi sevdikleri tatil noktalarından bir tanesi bizim adamızdır. Türk dostlarımızla çok ortak noktalarımız var. Bu bilinen bir şey. Bu ortak dostluk, paylaşılan güzellikler, bu sezonun 85 bin yolcu ile rekor noktasında tamamlanmasını bekliyoruz. Bunu da dediğim gibi bizi birleştiren Ege Denizi’ne borçluyuz. Elbette bu sayılara ulaşmamız öyle kolay olmadı. Çalıştık, uğraştık, çok çabaladık. Başka türlü olmazdı. Bir de Yunanistan İzmir Başkonsolosu’muz Sayın Argyro Papoulia’da her zaman yanımızda. Oluşabilecek herhangi bir engeli aşmak için kendisine başvurduğumuzda, sorunlarımızı büyük bir istek ve arzuyla cevaplıyor ve çözüyor, teşekkür ediyoruz kendisine” diye konuştu.

CİDDİYE ALINACAK MESELE İKİ HALKIN İYİ İLİŞKİLERİDİR

Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia, İzmir ve Sakız adasının tarihsel bağlarla birbirinin ayrılmaz parçaları olduğuna vurgu yaparak şöyle konuştu:

“İzmir’de Sakız Adası Belediyesi’nin organize ettiği bu geceye katılmaktan, sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyum. İzmir ile Sakız Adası çok eski senelerden beri tarihi gelişmelerden dolayı birbiri ile bağlı iki yerdir. Çeşme’den Sakız Adası birkaç mil uzaklıkta. Bu iki destinasyonu birbirine bağlayan Ege’nin mavi sularıdır. Coğrafyanın bu güzel mevkiinde yan yana yaşaması emredilen iki halkın ilişkilerinin rengini Ege’nin mavisinde buluyoruz. Tarih de bu iki yerin birlikte olmasını, komşu olmasını istemiş. Geçtiğimiz sezonun; İzmir’in hem Yunanistan adalarıyla, hem de genel olarak Yunanistan’la ekonomik ve sosyal ilişkilerinin çok yakın ve başarılı bir dönemi olduğunun altını çizmemiz gerekiyor. Sakız’a İzmir’den 84-85 bin ziyaretçi ile tarihin şimdiye kadar en yoğun gidiş gelişinin rekorunu yıl sonunda oluşturmuş olacağız. Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu iki halkın ve iki ülkenin iyi ilişkilerini tabii ki desteklemektedir. Bunun bir göstergesi olarak başkonsolosluğumuzun şimdiye kadar vermiş olduğu rekor vize sayısına ulaşmış oluyoruz. Yıl sonunda 61 bin vize vermiş olacağız. Bunun için tabii ki çok yoğun çalıştık ve hedefimiz bundan sonra daha da yükseklerde bulunuyor. Ticari, ekonomik ve kültürel ilişkilerimizin bu yolda devam etmesi için, daha da başarılı noktalarda buluşabilmesi için, 2018 yılında da aynı yoğunlukla ve içten çalışmalarımıza devam edeceğiz. Elbette sayıların ötesinde önemli olan, ciddiye alınacak olan mesele iki halkın iyi ilişkileridir. Ticaret ve ekonomik çalışmalarla iki halk el ele vererek, çok güzel hedefler koyabilirler. Hem Yunan halkı, hem Türk halkı, hem İzmir halkı, hem de Sakız halkı için 2018 yılı verimli ve üretim dolu yıl olsun.”

KISA GÜLÜCÜKLÜ BULUŞMALARDAN USANDIĞIMDANDIR MUTLULUĞUM

Sakız Adası Belediye Başkanı Manolis Vournous ise, gemi karşılamalarında kısa gülücüklerle buluşlamalardan artık usandığını ifade ederek, “Bugün sizinle burada buluşmak, birlikte olmak çok mutluluk verici. Belediye başkanlığımızın Sakız Ticaret Odası ile birlikte organize ettiği bir gece olduğundan değil de, hep o gemilerin etrafında, sizin heyecanla vardığınız anlarda, böyle kısa bir gülücükle buluşuyor olmaktan artık usandığımdandır bu geceki mutluluğum. Bu gece burada uzun uzun oturup fikirlerimizi paylaşabileceğiz, daha yakın olacağız. Öyle kaçamak olmayacak yani. Dediğim gibi sizlerle hep ya bir otelin merdivenlerinde, ya gemiye binip inerken ya da Sakız’ın farklı mekanlarında tesadüfen karşılaşıyoruz. Burada buluşmak farklı dedim çünkü sizlere burada teşekkür etme fırsatım oluyor. Hem Sakız’da çalışanlara, hem de İzmir ve Ege kıyılarında çalışanlara ciddiyetleri için, özverileri için teşekkür etmek istiyordum. Bu geceyi bir fırsat biliyorum, hepinize kalpten teşekkürler. Başkonsolos’umuz anlattılar, hakikatten kendisini aşarak, çok uğraşarak hepimizin ihtiyaçlarına karşılık veriyor. Özellikle vize konusunda. Tam bir profesyonellikle çalışıp ihtiyaçlarımıza yetişmekte. Söylemek istediğim diğer bir konuya geleyim. Sakız Adası’nı bir ürün olarak görecek olursak, tarih ve tabiat açısından belirli bir kalitesi var. Sizlerde bu adaya karşılık vermektesiniz. Her iki taraf olarak sanıyorum elimizden gelenin en güzelini yapmaktayız. Profesyonel olmak da yetmez aslında. Evet hepimiz çalışıyor, uğraşıyoruz. Ne mutlu bize ki, bu gece burada her iki tarafın yüzleri gülümsüyor, çünkü bu işi severek yapıyoruz. Sadece profesyonelliğin yetmediği nokta bu, işin sevilerek yapılması. Ne mutlu bize ki, zorla ve sırf iş olduğu için çalışan kişiler yok aramızda. Hepimiz canı gönülden uğraşıyoruz. Herkese tekrar çok teşekkür ediyorum” dedi.

Fulya OMAÇ / Çeşme