Bir şebekenin çok sayıda evrakın sahtesini yaparak piyasaya sürüp kullandırttığı ihbarını alan Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Ekiplerin yaklaşık 6 ay süren araştırmalarının ardından şebekenin lideri karı koca ile elemanlarının kimlikleri belirlendi. Araştırmaların tamamlanmasıyla da İzmir, Ankara ve Denizli illerinde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Baskınlarda, şebeke lideri olduğu ileri sürülen H.Ç. ve eşi Z.Ç.'nin de aralarında bulunduğu 7 kişi yakalandı.

SAHTE EVRAK KİTAP ARALARINDA SAKLANMIŞ

Fuhuş için yurt dışından gelen kadınlara, sahte evrak ve kimlik düzenleyen şebekenin evlerindeki aramalarda da çok sayıda sahte nüfus cüzdanı, nüfus cüzdanı fotokopileri, sahte ehliyet, sahte askeri kimlik, banka evrakı, kamu kurum giriş belgeleri ve sahte çekler ele geçirildi. Şebeke üyelerinin bu evrakı, evlerdeki çocuk kitaplarının arasında gizledikleri ortaya çıktı. Sahte evrakı, 200 ile bin lira arasında değişen fiyatlara yapan şüphelilerin, bunları da dikkat çekmemesi için cinsel içerikli ürünlerin kutularına gizleyerek Türkiye’nin tüm illerine kargoyla gönderdikleri saptandı.

POLİS ŞİFRELERİ DE ÇÖZDÜ

Bu arada, şebeke elemanlarının telefon dinlemelerinde, polis takibinden kurtulmak için kullandıkları şifreli kelimeler de tek tek deşifre edildi. Şüphelilerin, çeke 'yastık yüzü', erkek nüfus cüzdanına 'mavi', kadın nüfus cüzdanına 'kahve', paraya 'Atatürk posteri veya tişört', 20 liraya 'yeşil badi', 10 liraya 'ufak badi', 50 liraya 'orta badi', 100 liraya 'büyük badi', pasaporta 'Türk defteri', telefon numarasına 'ayakkabı numarası', oturma iznine 'peruk', faturaya 'elektrik', E sınıfı sürücü belgesine 'eflatun', B sınıfı sürücü belgesine 'beyaz' şifrelerini kullandıkları belirlendi.

Gözaltındaki 7 şüpheli, işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi.



TY(İÖ/CK)