Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Denetleme Kurulu üyesi Dr. Ergün Demir ve İstanbul Tabip Odası Meclis üyesi Dr. Güray Kılıç ortaklaşa yaptıkları çalışmayla, SGK tarafından geçen hafta yayınlanan genelgeyi inceledi ve eşitsizlik yarattığı için uygulamaya karşı çıktı. Devletin daha önce de üniversite hastanelerinden daha fazla kaynağı özel hastanelere ayırdığını belirten Kılıç, "Şimdi de 28 Haziran 2012’de yayımlanan tamamlayıcı veya destekleyici sağlık sigortasının tanım, kapsam ve uygulamaları ile ilgili genelge özel sağlık kuruluşlarına ek sağlık kasko vergisi sayesinde yeni bir kaynak yaratacak" dedi.

HİZMET KULLANILMAZSA HASARSIZLIK İNDİRİMİ

Zorunlu Genel Sağlık Sigortası primlerinin tüm sağlık hizmetlerine yetmeyeceğinin de bu genelgeyle anlaşıldığını savunan Kılıç, "Sağlık hizmetlerine ulaşabilmek ve A grubu hastanelerden yararlanabilmek için, ödeyebilenden 'Tamamlayıcı sağlık sigortası' primi adı altında ek bir vergi talep edilmektedir. Sigorta yaptıranlar, araç kasko sigortasında olduğu gibi eğer sağlık hizmetini kullanmazlarsa da 'hasarsızlık indirimi'nden yararlanacaklar" dedi.

SAĞLIĞIN ÖLÇÜTÜ POLİÇENİN KAPSAMI

Genelge ile sağlık hizmet sunucusu ile sigorta şirketi arasında anlaşma yapılacağını ve bedellerin buna göre belirleneceğini dile getiren Kılıç ile Demir, eskiden sadece estetik ameliyatlar karşılanmazken bu uygulama ile kapsamın genişletildiğini, bu hizmetleri almak isteyenlerin poliçenin belirlediği kapsama göre hizmet alabileceğini kaydetti. Ayrıca prim miktarı artırılırsa yatak ücreti ve ilave ücretlerin de poliçe kapsamına alınabileceğini aktaran Kılıç ve Demir, tamamlayıcı sağlık sigortasının katılım payını ise hiçbir şekilde içermeyeceğine dikkat çekti.

GSS, 'ASGARİ SAĞLIK SİGORTASI'NA DÖNDÜ

Sağlık hizmeti almak için GSS’li olmanın yetmeyeceğini, GSS’nin aslında 'asgari sağlık sigortası' sağladığını anlatan Kılıç ve Demir, kapsamı genişletmek isteyen yurttaşa ek olarak tamamlayıcı sağlık sigortası yatırmasının dayatıldığını öne sürdü. "Taşıt aldığınızda trafik sigortası yaptırmadan trafiğe çıkamadığınız gibi; zorunlu GSS’ye de prim ödemezseniz sağlık kuruluşundan içeri giremeyeceksiniz" diyen Dr. Güray Kılıç, "Nasıl kaskolu arabanız hasar aldığında masrafları karşılanıyorsa özel sağlık kuruluşları ve özel sigorta şirketleri de insanların hastalıkları üzerinden sağlık kaskosu yaptırmaya çalışarak vatandaştan alacağı parayı garanti etmek istiyor. Parası olup kasko primi yatıranlar A tipi özel ve kamu hastanelerine gidebilecek, ancak kasko yaptıramayanlar E tipi hastanelere gidecektir. Bu da 'altta kalanın canı çıksın' ifadesinin gerçek halidir' iddiasında bulundu.



BT(AÖ/SS)



--- KUTU ---



EN ÇOK KİMLER MAĞDUR OLACAK

Ergün Demir ve Güray Kılıç’a göre, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası en çok yoksulları, yaşlıları ve kronik hastalığı olanları mağdur edecek. Özel sigorta şirketlerinin bu kimseleri sigorta kapsamına almaktan kaçındığını da hatırlatan Demir ve Kılıç, “Özel hastanelerin kronik, riskli yoksul hastalar yerine hızlı ve kazançlı işlemleri tercih ettiklerini” de belirtti.


--- KUTU 2 ---



UYGULAMAYA KISA BİR BAKIŞ

Demir ve Kılıç’ın verdiği bilgilere göre 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağglık Sigortası (SSGSS) Kanunu Madde 98’de; yıllık veya daha uzun süreli tamamlayıcı veya destekleyici özel sağlık sigortalarına ilişkin usul ve esasların, Kurumun uygunluk görüşü alınarak Hazine Müsteşarlığı tarafından belirleneceği belirtiliyor. Bu maddeye bağlı olarak yayımlanan Genelgede “tamamlayıcı ve destekleyici sağlık sigortası”, SGK tarafından kapsama alınmayan ya da kapsama alındığı halde genel sağlık sigortalısı tarafından ilave ücret ödemeyi gerektiren sağlık hizmetlerinin, özel sağlık sigortası aracılığı ile sigorta kapsamına alınması olarak tanımlanıyor. Ancak Genelge’de sağlık hizmetlerinden yararlanan genel sağlık sigortalılarının hizmeti aldıkları anda prime ek olarak ödemekle yükümlü oldukları katkı-katılım paylarının özel sigorta şirketleri tarafından teminat veya ödeme konusu yapılamayacağı hükmü de getiriliyor.