YİBO'da eğitim gören öğrencilerin hastalık giderleri devlet tarafından karşılanıyordu. Bu yıl yapılan yeni uygulama ile YİBO öğrencilerinden de muayene ve ilaç katkı payı alınmaya başlandı. Maddi durumu iyi olmayan öğrenciler, eczaneye ilaç almak için gittiklerinde, katkı payı ödeyemedikleri için ilaç almadan okula geri dönüyor. Öğrencilerin bu sıkıntısını çözmek isteyen bazı YİBO yöneticileri eczaneler ile anlaşarak, öğrencilerden katkı payı alınmamasını sağlıyor. Bazı YİBO’lar ise eczanelere katkı payından dolayı borçlu duruma düşüyor.

Muayene olduktan sonra doktorun yazdığı ilaçları almak için eczaneye giden YİBO 8'nci sınıf öğrencisi Hazal Özhasan ve Delal Karakaya, katkı payı ödemedikleri için ilaçları alamadıklarını söyledi. Hazal Özhasan, "Katkı payını veremediğim için ilaçlarımı alamadım. Hasta hasta okula gidiyoruz. Katkı payı verecek durumumuz yok. Devletin katkı payını ödemesini istiyoruz" dedi. 

Yatılı ve burslu öğrencilerin ilaç katkı paylarını SGK'nın 2012 yılı başından bu yana ödemediğini belirten Eczacı Yusuf Peker, öğrencilere ilaç veremedikleri için üzgün olduğunu söyledi. 

'BAKANLIĞA İLETİLDİ, ÇÖZÜM BEKLENİYOR'

İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı ise öğrencilerin ilaç katılım payının daha önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ödendiğini anımsattı. Yeni uygulamayla bunun tamamının SGK’ya devredildiğine işaret eden Tatlı, "Yasal düzenleme yapılırken, yatılı öğrencilerin ilaç katılım paylarından muafiyeti ile ilgili olarak bir sıkıntı doğdu. Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmelerimizde bu sıkıntının giderileceği söylendi, ancak şu ana kadar bize bir bilgi gelmedi" diye konuştu.



MA(KS/COŞ)