Gülgiller ailesinden Aronia bitkisi üzerinde 10 yıldır yapılan klinik çalışmalar, bitkinin başta grip olmak üzere diyabet, hipertansiyon ve beyin tümörlü hücrelere karşı yararlı etkileri olduğunu ortaya çıkardı. Aronia bitkisinin doğadaki en güçlü antioksidan maddelerden biri olduğunu belirten AÜ Tıp Fakültesi Farmakoloji Öğretim Üyesi Prof.Dr. Coşkun Usta, bitkinin içerdiği mineral ve vitaminlerin yanı sıra, birçok hastalığa karşı koruyucu etkisi olduğunu, sağlığına düşkün ve genç kalmak isteyen özellikle kadınların kullanması gereken bir meyve olduğunu söyledi.

GÜLGİLLER FAMİLYASINDAN

Aronianın gülgiller (Rosaceae) familyasından, Avrupa ve Rusya kökenli bir bitki olduğunu söyleyen Prof. Dr. Usta, enerji değeri açısından oldukça düşük (63 kcal) olduğunu aktardı. Bitkinin içerisinde şeker, selüloz, pektin, antosiyaninler (kırmızı ve mor meyvelere renk veren madde) ile organik asitler mevcut olduğunu söyleyen Prof.Dr. Usta, Aronianın başta demir, kalsiyum olmak üzere birçok mineral içerdiğini ve B6, B2, E vitaminleri açısından da zengin olduğunu kaydetti.

10 YILDA 13 KLİNİK ÇALIŞMA

Bu bitkinin ne kadar yararlı olduğunun, birçok hastalıktan koruyucu etkilerinden anlaşıldığını söyleyen Prof.Dr. Usta, şöyle dedi:

“10 yılda 13 önemli klinik çalışma yapıldı. Bu çalışmalarda tıpta birçok alanda yararlı olabileceği konusunda kanıtlar elde edilmiştir. Bu 13 çalışmanın 5'i metabolik sendrom (obezite, modern yaşam hastalığı, hareketsiz ortamlarda çalışanları tehdit eder) üzerine, 3 tanesi de diyabet, hipertansiyon üzerinedir. Polonya'da yapılan bir çalışmada antioksidan etkileri nedeniyle kan hücreleri üzerine yararlı etkileri gösterilmiştir. Yine İngiltere'de yapılan bir çalışmada beyin tümörlü hücre kültürlerinde oldukça yararlı etkileri saptanmıştır."

KARACİĞER DOSTU, MİDE KORUYUCU

Aronianın tıpta ilk ilgi çekici özelliğinin güçlü derecede iltihap giderici etkisi olduğunu söyleyen Prof.Dr. Usta, şöyle konuştu:

“Daha sonrasında karaciğer koruyucu etkisi görülmüştür. Şeker hastalığına ve kan yağ tablosu üzerine olumlu etkileri yine tıp açısından önemlidir. Mide ülseri üzerine ciddi koruyucu etkileri vardır. İçeriğindeki antosiyanidinler aynı zamanda meyveye rengini verir ve tıptaki birçok etkisinde sorumlu tutulmaktadır. Aronia, yaklaşan kış nedeniyle özellikle gripten korunmak amacıyla ve grip olduğumuzda bol miktarda tüketilmesi gerekli bir meyvedir. Ayrıca karaciğer problemi olanlar, alkolik karaciğere sahip olanların da tüketmesi gereklidir."

SAĞLIKLI VE GENÇ KALMAK İSTEYENLER KULLANSIN

Aronianın taze yenebilir, meyve salataları veya soslu dondurmalarda, veya kurutulmuş meyve olarak tüketilebileceğini aktaran Prof. Dr. Coşkun Usta, bitkinin aktarlarda bulunabileceğini belirtti. Prof. Dr. Usta, “Sağlığına düşkün ve genç kalmak isteyen, özellikle kadınların kullanması gerekli bir meyvedir. Kısacası aronia uzun ve sağlıklı bir hayat sağlamak ve hastalıklardan korunmak için oldukça yararlı bir meyvedir" diye konuştu.