Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyareti öncesinde, Conrad Otel’de bir araya gelen ve önce heyetlerle ardından da başbaşa görüşen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Rus Enerji Bakanı Aleksander Novak, görüşmenin ardından basının karşısına çıktı. Bakan Yıldız görüşmeyle ilgili, “Sayın Putin’in ziyareti öncesi Karma Ekonomik Komisyon Eşbaşkanları olarak bir hazırlık görüşmesi yaptık. Başta enerji olmak üzere, ticaret finans, kültür ve ekonomik konuları görüştük. İkili ticaretten tarıma, turizmden, enerjiye birçok alanda görüştük” derken, Rus Bakan Novak, “ Bugünkü toplantı, iki ülke arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve genişletilmesine yönelik yapılmıştır” dedi.

NÜKLEER SANAYİNİN GELİŞTİRİLMESİ RUSYA VE TÜRKİYE ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİNİN STRATAJİK BOYUTUNU TAŞIYOR


Açıklamanın ardından her iki bakan basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Rus Bakan Novak, “İkinci nükleer santralin yapılmasıyla ilgili Rusya’nın bir talebi var mı, süreç nasıl işliyor” şeklindeki soruyu, “Türkiye’deki nükleer sanayinin geliştirilmesi, Türkiye ve Rusya arasındaki işbirliğinin stratejik boyutunu taşımaktadır. Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşasına ilişkin çalışmalar öngörülen zaman cetveli çerçevesinde ilerlemektedir. Şu anda projelendirme çalışmaları, lisanslama çalışmalarına devam edilmektedir. Bu alandaki işbirliğimiz sadece nükleer santralin yapımı ve işletmesiyle sınırlı kalmamaktadır. Aynı zamanda sistemi tamamlayıcı olan eğitim alanında da Rusya tarafından eğitim hizmeti verilmektedir. Bu da işbirliğinin çok uzun vadeli olduğunu göstermektedir. Rusya ve Rostom şirketi nükleer alandaki işbirliğini geliştirmek istiyor ve Türkiye’deki diğer nükleer santrallerinin tesisinde de yer almak istiyor ve bu konular bugünkü görüşmelerimizde de ele alınmış olup, ROSATOM şirketimiz müzakerelere katılmak niyetini ortaya koymuştur” diye cevapladı.

Aynı soruya Bakan Yıldız da, “ROSATOM şirketiyle bugün bir toplantı yaptık. Biz dünyadaki bütün nükleer güç santralleri ile ilgili tekliflere açığız. Ama öncelikle 4 ülkenin, 4 ayrı firmanın verdiği teklifleri nükleer güç santralleri için değerlendireceğiz. Ve değerlendirme sonrasında bunları yorumlayacağız. Kanada, Japonya, Güney Kore ve Çin’le bu tür müzakereler devam ediyor. Bu ayın sonuna kadar bu müzakerelerden bir sonuç alacağımız kanaatindeyiz” şeklinde cevap verdi.

SAMSUN-CEYHAN BORU HATTI PROJESİNDE ORTAK BİR NOKTADA BULUŞULAMADI


Rus Bakan Novak, “Boğazların trafiğini ciddi anlamda azaltması planlanan Samsun-Ceyhan projesi var. Müzakereler uzun süredir devam ediyor. Bu noktada gelinen son aşama nedir. Projenin hayata geçirilmesi için Rus tarafı daha fazla inisiyatif alacak mı?” yönündeki soruya, “Bugüne kadar 24 kez bununla ilgili müzakereler yapılmıştır. Proje, ekonomik anlamda geçerliliği olursa her iki taraf içinde yararlı olur. Bugün itibariyle hem Rusya hem Türkiye tarafı ortak bir noktada buluşamamıştır.  Ancak müzakerelerin kısa sürede devam edilip bir sonuca varılacağını düşünüyoruz” diye cevapladı.

Ayrıca Novak, Rus şirketlerinin Türkiye’deki özelleştirmeler konusundaki tutumu konusundaki soruyu, “Rus şirketleri somut öneri ve teklifler üzerinden çalışmaya ve oları değerlendirmeye hazırlar” şeklinde cevapladı.

RUS GAZINI ÖZEL ŞİRKETLER GETİREBİLECEK


Bakan Yıldız, daha önce yaptığı “Rusya’dan alınan doğalgazın 4 milyar metreküp daha kısmının kontratlarının devredilebileceğini ancak bunu Ruslarla konuşmamız gerekir” açıklamasının sorulması üzerine, “6 milyar metreküplük doğalgazın özel sektör eliyle gelmesine yönelik çalışmalar tamamlandı ve lisanslandı. 23-30 yıllığına o firmalar kontratları olduğu taktirde buraya gaz getirebilecekler” dedi.

PROJE PLANLANAN ÇERÇEVEDE DEVAM EDİYOR


Rus basınında çıkan Akkuya’daki santralinin yapımının maliyetinin artacağı yönündeki haberlerin sorulması üzerine, Bakan Novak, “Enerji Bakanlığı tarafından projenin maliyetinin artacağı yönünde bir açıklama yapılmamıştır. Proje planlanan, öngörülen çerçevede devam etmektedir. Aynı zamanda finansmanda öngörülen çerçevede devam ediyor. Finansmanın kaynakları birkaç farklı yerden yapılmaktadır. Bunlardan bir Rusya Federasyonu bütçesi. Bir diğer kaynak ise banka piyasasından alınan borç” dedi.

GÜNEY AKIM PROJESİ


“Güney akım projesi ile ilgili karşılık ilişkiler nasıl gidiyor. Türkiye tarafının daha aktif olma gibi bir girişimi var mı” şeklindeki soruyu Novak şöyle cevapladı:

“Güney Akım Projesi konusunu toplantıda ele aldık. Bu anlamda Türkiye’ye teşekkür ettik. 2011 yılında Karadeniz altından geçen boru hattı için verdikleri izin ve ruhsatlardan dolayı. Esasında hem ekonomik hem politik anlamda ilişkilerimizin güçlendirilmesi açısından önemli bir adım olmuştur. Bu yılın 15 kasımında proje ile ilgili nihai yatırım kararı alınmıştır. Bu proje bildiğiniz gibi birkaç ülkeden geçecektir. 7 Aralık’ta bu projenin ilk kaynak töreni yapılacaktır."

Bakan Yıldız ise aynı soruyu, “Türkiye bu izni vermekle Rusya ve AB ülkelerinin problemine çözüm katmıştır. Bu proje ile ilgili pozitif tutumumuz devam etmektedir. Bu konu yarın hükümet ve devlet başkanlarımız tarafından görüşülecektir” diye cevapladı.

Toplantı sonrası her iki bakanda el sıkışarak salonu terk etti.


ÖA (CT) (FOTOĞRAF)