Söğütlü İlçesi'nde düzenlenen törene Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Alexandre Novak, Gaz Grup İcra Kurulu Başkanı Bo Inge Andersson, Mersa Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gören ve Sakarya kent protokolü katıldı. Gaz Grup İcra Kurulu Başkanı Bo Inge Andersson tercüman aracılığıyla yaptığı konuşmada Rusya'da 600 bin adet satış yaptıklarını, Rusya'da yüzde 52'lik pazar payı ile lider olduklarını söyledi. Bo Inge Andersson, Sögütlü'deki üretimin yüzde 20'sini Avrupa pazarına ihraç etmeyi planladıklarını belirtti.

GÖREN: HAFİF TİCARİ ARAÇTA BOŞLUĞU FARK ETTİK

Mersa Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gören de Türkiye'de hafif ticari araç konusunda boşluğu fark ettiklerini belirterek, "Söğütlü İlçesi'nde öz sermayemizle montaj üretim hattını kurduk. Burada montajlanacak araçlar yurtiçi ve yurtdışı pazarlara Türkiye'den ulaştırılacak. Kuzey Afrika ve Avrupa'yı öncelikli pazarımız olarak görüyoruz. 2013 yılı için belirlenen satış hedefimiz iç pazar ve ihracat olarak toplam 2 bin 500 adet" dedi.

Hükümetin yerli otomotiv üretme isteğine de cevap veren Gören, 2023 yılında Türkiye'nin yerli hafif ticari aracını üretmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.

RUS BAKAN: İLİŞKİLERİMİZ ARTIYOR

Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Alexandre Novak da konuşmasında iki ülke arasında sanayi ve ticaret alanında ilişkilerin sürekli arttığını, son yıllar içerisinde Türkiye ile Rusya arasında 32 milyar dolar ticaret hacmi bulunduğuna dikkat çekti. Novak, "İşbirliğimizin gelişmesinde bu fabrika olumlu etkiler yapacak. Rusya'nın otomobillerinin uluslararası arenaya çıkışının ilk göstergesi. Burada Rusya markalı araçlar üretilmesi dünya standartlarına uygun talep edilen araç olmasını gösteriyor. Bu bizim ilişkilerimizi güçlendirecek. Burada üretim kapasitesi yılda 12 bin araç seviyesine ulaşmasını planlıyoruz" dedi.