Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) tarafından Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Süleyman Çetinsaya İletişim Fakültesi Salonunda düzenlenen 'Radyo Televizyon yayıncılığında neler değişiyor' konulu bölgesel toplantıya Vali Mevlüt Bilici, RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, RATEM Başkanı Dursun Güleryüz, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Hakan Asyalı, Emniyet Müdürü Cuma Ali Aydın, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, Orta Anadolu bölgesindeki bir çok ilden radyo ve televizyonların temsilcileri katıldı.

'YAYINCILIKTA TEKNOLOJİ DEĞİŞİYOR'

RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, radyo ve televizyonların kuruluş ve yayın hizmetlerine dair kanunun önemli değişikler getirdiğini, anlayış birliği yaratmak istediklerini, kendilerinin RATEM’e bu konuda lojistik destek olduğunu söyledi. Dursun, şöyle konuştu:

"1993 yılında, devlet tekelindeki radyo ve televizyon yayıncılığı değiştirildi. Türkiye’de özel TV yayıncılığı 1989’da fiilen başladı, daha sonra 1993 yılında çıkan yönetmelikle yasallık kazandı. Ortada kurallar yokken, özel TV ve radyolara standartlar getirildi. Ancak, yayıncılarda, fiilen bir başlarına iş yapma eğilimi de ortaya çıktı. Bugün işitsel ve görsel yayınlarda 1990’lı yıllardaki statükonun etkileri boy gösterdi. Kurallar konulunca, 'vay efendim bu nereden çıktı' diyenler oldu. Bunun arkasında bize göre fiilen yayıncılığın başlaması yatıyor. Sistem teknoloji ile hızla karasal yayıncılıktan uyduya kaydı. Şu anda izleyicilerin yüzde 60- 70’i görüntüleri uydudan alıp izliyor. İnternet üzerinden radyo ve TV yayıncılığı da gündeme geldi. Kısacası yayıncılıkta teknoloji değişiyor. Mecra ve anlayış da değişiyor. Sektörde müthiş bir dinamizm var. O nedenle sadece yayıncıların değil, idarenin de buna ayak uydurması gerektiği için yönetmelik değiştirildi. Türkiye’de AB’ye uygun çağdaş bir yayıncılık yapılacak. Sayısal yayıncılık artık öne çıktı. AB ile bu konuda biraz geride kaldık. Ancak mevcut yasa ve yönetmeliklerle bu arayı kapatacağız."

'FREKANSLARIN TAHSİSİ HAZİRAN'DA TAMAMLANACAK'

RTÜK Başkanı Dursun, ulusal frekanslarda planlamanın devam ettiğini ve Haziran ayında bunun tamamlanacağını kaydederek, "Önümüzdeki takvime göre ulusal frekansların tahsisi Haziran’da tamamlanacak. Daha sonra karasal yayın için frekans tahsisi yapacağız. Analog yayınlar daha sonra ortadan kalkacak. Sayısal yayına geçilecek" dedi. Davut Dursun, reklam ve satışlarda önemli değişiklikler yapıldığını, eski alışkanlıklarını sürdürüp, sisteme ayak uyduramayanların silineceğini vurgulayarak, "Yayıncılar yeni medya düzenine ayak uyduracaklar. Yayıncılar elbette kendi menfaatleri olsun istiyor. Ama biz de 70 milyonluk izlleyici kitlesini düşünmek zorundayız. İzleyicinin zevkine göre, tercihlerine de hitap edilmelidir" diye konuştu.

'İZLEYİCİ PAT DİYE REKLAM İZLEMEMELİ

Televizyon izleyicilerinin reklamı reklam, programı program olarak izlemesi gerektiğine vurgu yapan RTÜK Başkanı konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İzleyici reklamı reklam, programı program olarak izlemeli. Reklam kapağı mutlaka yayına girmeli. Ama hala, yayıncılar programda pat diye reklam giriyor. İzleyicinin zevki kırılıyor. En çok ihlaller, insan onuruna uyulmaması, başka insanların rencide edilmesi, şiddetle ilgili yayınların verilmesiyle oluyor. Sponsorlukla ilgili konularda da ihlaller sürüyor. Sponsorluğu önemsemesek, kurallara uymazsak, bunu kaldırabilecek yola girebiliriz. 18 saat ticari alışveriş yayınlayan kanallar var. Yeni frekans tahsisi mümkün değil. Bazıları mahkemeye gidiyor ve bazı mahkemeler de bunlara müsaade ediyor. Biz de Danıştay’a başvuruyoruz. Bu haklarını iptal ettiriyoruz. Yatırım yapanlara yazık oluyor."

VANDAKİ YAYINCILARA DESTEK İSTENDİ

RATEM Başkanı Dursun Güleryüz de, Türkiye genelinde 1090 radyo ve 252 televizyonun üyeleri olduğunu, Radyo Televizyon Kanunu'nun sadece 2003- 2005 yılları arasında 11 kez değiştiğini, Van depremi nedeniyle bu bölgedeki yayıncılara teknik ve ekipman desteğinde bulunduklarını söyledi. Güleryüz, "Van’daki deprem sonrası oradaki yayıncıları bir araya getirip sorunlarını dinledik. Yayınlarının aksamaması için çaba gösterdik. Kendilerine cihaz ve ekipman konusunda yardımda bulunduk. Van’daki radyo ve televizyon yayıncılarına katkıda bulunmak isteyenler, bu konuda RATEM’e başvurabilir" dedi.



OE,DÖ(OE/COŞ)