Rize’de özellikle Ardeşen, Pazar ve Fındıklı ilçelerinde meraklıların bıldırcın avı için beslediği atmacalar, özellikle eylül- kasım ayları arasında telef olunca konunun araştırılması istendi. Atmacacılık Yaşatma ve Kültür Derneği Başkanı Cemal Çolak, her yıl bu aylarda atmaca ölümlerinin meydana geldiğini, bu yıl biraz daha fazla vaka görüldüğünü belirterek konunun araştırılması için Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı’na başvuruda bulunduklarını söyledi.

ATMACASI KONTROL SIRASINDA ÖLDÜ

Çevreden atmaca ölümleri haberleri gelmesi üzerine hasta olan atmacasıyla birlikte Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ne giden ve Doç. Dr. Fikri Balta’dan yardım isteyen Pazar İlçesi Sahil Köyü Muhtarı Mustafa Memoğlu'nun atmacası, kontrol sırasında kafası aniden yana doğru düşerek öldü.

'ÖLÜMLERİ ARAŞTIRIYORUZ'

Doç. Dr. Fikri Balta da bölgede atmaca besleyenlerin ölümler görüldüğü şikayetleri üzerine araştırma başlattıklarını söyledi. Doç. Dr. Balta, "Muhtar Memoğlu’nun atmacası kontrol sırasında öldü. Kuşta ishal durumu vardı. Bağırsak, mide ve karaciğerini inceleyeceğiz. Eğer bakteriyel bir enfeksiyon tespit edersek buna uygun bir çözüm öneririz" dedi.

ARDEŞEN'DE ATMACA HEYKELİ

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Rize’nin Ardeşen, Pazar ve Fındıklı ilçeleri ile Artvin’in Arhavi ve Hopa ilçelerinde beslenen atmaca, yırtıcı kuşlar arasında yer alıyor. Kanatları geniş ve oldukça kısa, bacakları ve kuyrukları uzundur. Bu özellikleri, avlarına yetişebilmek için kısa sürede büyük hızlara erişebilmelerini ve sık ağaçlar arasında ustalıkla manevra yapabilmelerini sağlar. Yörenin kültürel sembollerinden biri olan atmacanın, Ardeşen İlçesi’nde 4 metre 30 santimetre boyunda bir de heykeli bulunuyor.