Büyük sanatҫı Tuncer Kurtiz, vasiyetinin komşu köy olan Türkmen ve Alevi köyü Tahtakuşlar Köy mezarlığına gömülmek olduğunu biz de basından öğrenmistik.



Tahta kuşlar Köyü Muhtarlığı, Köy İhtiyar Heyeti, Tuncer Kurtiz´in Alevi olmadığından köy mezarlığına gömülmesine karşı ҫıkmış olduğuna dair haber Tahtakuşlar Köyü´nde de de büyük tartışmalara yol aҫtığı gibi, basında ve Edremit ҫevresinde de günün konusu olmuştur. 


Ağır eleştirilere hedef olan Tahtakuslar Köyü Muhtarlığı ve Köy İhtiyar Heyeti, itirazlarına, köy mezarlığındaki yer sorununa bağlamaya ҫalışmışlardır.


Sanat Duayeni Tuncer Kurtiz, 29 Eylül pazar günü, uzun yıllardan beri motel ve pansiyon işletmeciliği de  yaptığı Tahtakuşlar köyüne komşu olan Ҫamlıbel köyü mezarlığına, 10 bine yakın seveni tarafından toprağa verildi ve son yolculuğuna uğurlandı..


Büyük usta´nın Türkiye´nin değişik yerlerinden gelen sevenleri, yakınları, yaşlı ve „yeğenim“ dediği genҫ sanatҫı arkadaşları, siyasetciler ile Edremit yöre halkının da yoğun katıldığı ve izdihamların dahi yaşandığı bir toplulukla,  konut olarak da kullandığı Ҫamlıbel köyü´ndeki evden omuzlara alınıp, sologanlarla köy camiisine götürüldü.

Öğle namazını takiben kılınan cenaze namazından sonra, köyün girişinde olup ortasından yol geҫen mezarlığın sağ giriş kısmının başında, Köye  her gelen ve gidenin görebileceği meyilli bir toprak üzerinde hazırlanmış olan mezara defnedildi.


Büyük usta, Kazdağı´n iҫinde olup, deniz seviyesinden yaklaşık 400 m. yükseklikte, ҫam ve zeytin ağaҫları ile bezenmiş, kendisine lâyık bir törenle, ebedi istirahatevine yerleştirilce, topluluk saatlerce mezarı başında şiirler okuyup, sologanlar atıp, AKP Hükümeti´ne karşı tepkilerini haykırmışlardır.   

Jandarma´nın ana asfalttan 3,5 km lik köy yolunda ve de Köy´de genis güvenlik tedbirlerini de almış olduğu dikkât ҫekiciydi.  

Ana asfalttan köy iҫine kadar uzanan köy yoluna araclar yan yana, yolun bazı geniş bölümlerinde 3´lü sıralar halinde park edilmişti. Yaklaşık 2 bin araҫın park halinde olduğu söylenebilir.


Biz de pek ҫok seveni gibi ana asfaltta araҫlarımızdan indik.

Hava  sıcaklığının artı 30 derece olduğu sonbahar´ın ilk günlerinden birinde, yer yer %20  meyilli bir yoldan yukarıya doğru Ҫamlıbel Köyü´ne kadar yaklaşık 35 dakika yürümek zorunda kaldık.


Yolun daha ilk km´sinde bir battaniyeye yatırılmış ve 4 kişinin taşıdığı yarı baygın orta yaşlı bir erkeğin asfalta doğru indirilmekte olduğu dikkâtimizi ҫekmişti.

Daha ileride ve Ҫamlıbel Köyü´ne yaklaştığımızda, ҫam ve zeytin ağaҫların altına yatırılmış ve ilk yardımın uygulandığı insanlara rastladık.


Cenazenin defni sırasında, aşırı kalabalık nedeni ile mezarlığa yaklaşamayan sevenleri, saat 16.00 dan sonra büyük usta´nın mezarını ziyaret edebilme ve bir fatiha okuma fırsatını bulmuş oldular.

Ziyaretҫilerin, sevenlerin elinde getirdikleri rengarenk ҫiҫekleri ve gülleri    mezar toprağının üstüne diktiklerinden, mezarın sadece etrafında toprağı görmek mümkündü.  


Uzun süre mezarın başından ayrılamayan yaşlı bir bayana, aileden biri olup olmadığını sorduğumuzda, adının Ҫağdaş teyze olduğunu söyleyen ve adresleştiğimiz bayan : „Ben Nürnberg´de yaşıyorum.  Aşağıda, Güre´de tatilimi geҫiriyorum. Aileden biri değilim ama, o´nu ailesinden biri kadar ҫok seviyorum“ dedi.

Ҫamlıbel Köyü´ndeki cenaze evi, dev  bir deniz motorunun yerleştirilmiş olan bahҫeli evin önünde bekleyen kalabalık grup,  taziyelerini sunamadıklarından oldukҫa öfkeli olduklarına tanık olduk.

 
Taziyelerini sunamayan bir yaşlı hanım sitem ediyordu: „Sadece yandaşlarını iҫeri aldılar. Biz o yandaşlarından ve o popüler sanatçılardan  rahmetli Tuncer Kurtiz´i daha ҫok seviyoruz. Pilav da istemiyoruz. usta´ya karşı son görevimizi yapmadan, taziyelerimizi sunmadan, evimize gitmek istemiyoruz“ dediğini dinledik.

Köy Muhtarlığı´nın bahҫesine yerleştirilmiş masa ve sandalyelerde mola verip, dinleniyoruz. Karşı köşedeki kahveden iҫecekleri garsonlar servis yapıyor. Hesap öderken, ҫay iҫin 1,- TL alıyorlar. Oysa yöredeki köy ve şehir kenar mahallerinde bardak ҫay fiyatının 50 kuruştan fazla olmadığını biliyoruz. Bu kahve, usta´nın köy´e akın eden sevenlerinden, bu tür bir yararlanma yolunu seҫmiş.


Daha sonra köy meydanında oturduğumuz havuzlu kahvede komşu masadan, Köy halkından oldukları anlaşılan kişilerin konuşmalarına da kulak veriyoruz. Kendisini ҫok sevdiklerini sözlerine ekledikleri Büyük Usta Tuncer Kurtiz´e sitem ediyorlar. „10 yıldır Köyümüzde zaman zaman bizlerle yaşarken kendisini Tahtakuşlar Köyü mezarlığına defnettirmek iҫin ettiği vasiyetini anlamış değiliz“ diyorlar.


Duayen usta Tuncer Kurtiz bütün sevenlerini büyük bir hüzne boğup, sanatı ile silinmez izler bırakıp,  çağdaş ve laik cumhuriyet´e olan bağlılığı ve yaşamı ile genҫlere  büyük mesajlar bırakıp, bu dünyayı terk etti. 

Tüm sevenlerinin artık o'nun iҫin tek dileği; Allâh´ın rahmetini ondan esirgememesi!