İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Abdullah Baybaşin, Mehmet Sait Özmen, İbrahim Akpınar, Kadri Aslan, Erdal Akkurt, Erhan Özmen, Çağdaş Baybaşin, Tuncay Akpınar, Serkan Çetin, Nematollah Ahmedi, Abdulbaki Hamza, Ricardo Alarcon Ocampa ve Brian Mckay getirildi. Rahatsız olan Baybaşin, tekerlekli sandalyesiyle duruşmada yer aldı


"SEHVEN" TUTANAK


Duruşmada tanık olarak dinlenen Narkotik Şube Müdürlüğü'nde görevli Komiser Yardımcısı Mehmet Doğansoy, sanıklardan İbrahim Akpınar, Tuncay Akpınar ve Ayhan Gül'ün fiziki takibinde görev aldığını ve kendilerine verilen yanlış bilgi nedeniyle tutanağın bir kısmını 'sehven' yazdıkları belirtti. Doğansoy, "Bu şahıslarla ilgili ilk defa fiziki takip yapmamız nedeniyle kendilerini tam olarak tanıma fırsatı bulamadık. Bize söylenen bilgiye göre araca en son İbrahim ile Tuncay'ın binerek Florya'ya gittiklerini Ayhan'ın ise Taksim'e gittiğini tutanağa yazdık. Yanlış yazdık. Taksim'e doğru giden kişi Tuncay Akpınar'dır. İbrahim ile araca binen şahıs ise Ayhan Gül'dür" dedi.


TAHLİYE EDİLDİ


Duruşmada tutuklu sanık tiyatrocu Tuncay Akpınar'ın arkadaşı Cengiz Bozkurt da dinlendi. Cengiz Bozkurt, Beyoğlu Talimhane Tiyatrosu'ndaki oyunlarında Tuncay Akpınar'ın gönüllü çalışanları olduğunu belirterek, "Uyuşturucu kullandığını ve yanımızda uyuşturucudan bahsettiğini hiç görmedim. Böyle işlerle uğraşacak bir insan değildir. Kitap okumasını çok severdi. Zaman zaman yanında kalan amcasının oğlu İbrahim Akpınar'ın yanında kalmasından rahatsız olduğunu söylerdi" diye konuştu. Tuncay Akpınar'ın avukatı Bülent Kurt da müvekkilinin tahliye edilmesini talep etti.


Mahkeme, haklarında yakalama emri bulunan sanıklar Ercan Özmen ve Mehmet Arif Kaynak'ın yakalanmalarının beklenmesine, yurtdışında bulunan Mehmet Şirin Baybaşin hakkında verilen gıyabi tutuklama kararının devamına karar verdi. Mahkeme sanık, 29 Ocak 2011'de tutuklanan Tuncay Akpınar'ın tahliyesine karar vererek duruşmayı erteledi.


İDDİANAMEDEN


İstanbul Emniyet Müdürlüğünün "Planlı olarak gerçekleştirilen operasyonlarda yakalanan en yüksek miktar" olarak açıkladığı 281 kilo 500 gram kokaine ilişkin Abdullah Baybaşin ve oğlu Çağdaş Baybaşin'in de aralarında bulunduğu 13'ü tutuklu 16 kişi hakkında 20 yıldan az olmamak üzere hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanmıştı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen tarafından hazırlanan iddianamede Abdullah Baybaşin ve oğlu Çağdaş Baybaşin'in de aralarında bulunduğu 13'ü tutuklu 16 kişinin, "suç örgütü kapsamında uyuşturucu ithal etmek" suçundan TCK'nın 188. maddesinin 1, 4 ve 5 fıkraları uyarınca 20 yıldan az olmamak üzere hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.


(BB)