Muğla’nın Marmaris, Bodrum, Ortaca, Dalyan ve Fethiye ilçelerine gelen yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği rafting, Dalaman Çayı’nın sürprizlerle dolu 14 kilometrelik bölümünde, 15 Mayıs- 15 Ekim dönemi arasında yapılıyor. Raftingdeki eksiklikler ve hatalar, iki yıl önce 9 yaşındaki Cherys Alexandra Potter’ın hayatını kaybettiği kazayla ilgili olarak babası tarafından dava açılmasıyla yeniden gündeme geldi. Uluslararası Rafting Federasyonu’nun (IRF) Türkiye’deki ilk ve tek rehberi Vedat Vural, bu spor dalı için artık bir federasyon kurulması gerektiğini söyledi. Dalaman Çayı’nda muhteşem bir etap bulunduğunu, ancak yapılan Akköprü Barajı ile burasının sular altında kaldığını kaydeden Vural, bunun üzerine şirketlerin raftinge talebin devam etmesi için daha üst kesimlerde bulunan ve daha zorlu olan bölgeleri seçtiklerini söyledi.

Vural, insanların raftingin kimle, neden ve nasıl yapıldığını ve bir sorun çıktığında kimle muhatap olacaklarını bilmediklerini dile getirdi. Vural, raftingin rehber olmadan yapılmayacağını hatırlatarak, "Buradaki sorun, bu rehberlere eğitim verecek kurum ya da kişilerin olmaması. Her ne kadar resmi toplantılarda eğitim dile getirilip kararlar alınsa da bir türlü yürürlüğe konulamadı. Bugün Türkiye’de rafting rehberi olarak çalışan herkesin, ABD merkezi Uluslararası Rafting Federasyonu standartlarında eğitim alıp belge alma şansı var. Böyle olduğu taktirde işler yavaş yavaş sağlam zemine oturacaktır. Aksi taktirde bilinmeyen onlarca soru işareti hiçbir zaman ortadan kalkmayacaktır" dedi.

EĞER BOTU DEVİRMİYORLARSA

Raftingin Türkiye’de 22 yıldır yapıldığını belirten Vedat Vural, artık bir federasyon kurulması gerektiğini vurguladı. Vural, "22 yıldan bu yana var olan bir sporu yok saymak hiçbir vicdana sığmıyor. Hal böyle olunca da uluslararası boyutlarda standart eğitim söz konusu olmadığından herkes kendi deneyimleriyle rafting yaptırıyor. Eğer botu devirmiyorlarsa, her şey o gün yolunda gidiyorsa kendilerine olan özgüvenleri daha da artıyor. Ama, bu hava şartlarını, nehir suyunun yükselmesini veya farklı müşteri profillini bildikleri anlamına gelmiyor. İşler ters gittiğinde kendisini ilk kurtaran kişi botun arkasında oturan rehber oluyor. Yani acil durum ortaya çıkmadıkça, herhangi bir riskli durumla karşı karşıya kalmadıkça, rehberin rehber olduğunun anlaşılması mümkün değil" dedi.

ALT YAŞ SINIRI 14

Vural, rafting yapabilmenin alt yaş sınırının 14-16 olduğunu da belirterek, "Önce kişinin sağlıklı olması gerekiyor. Yaş kriteri kişinin tamamen psikolojik formatını tamamlamasıyla ilgili. Bir kişi eğer tek başına kaldığında psikolojik olarak tepki verebilecek durumda değilse bu kişinin rafting yapması mantıklı değil. Dalaman’da rafting yapılabilmenin yaşı uluslararası literatürde 14-16’dır. Üst sınırı belirlemek yok. 68 yaşındaki insanlara Çoruh nehrinde rafting yaptırdım. Sağlıklı olması yeterli" diye konuştu.



MS(AÖ/SS)



--- KUTU ---



RAFTİNG NASIL YAPILIYOR

Dalaman Çayı’nda rafting yapabilmek için tur şirketlerine başvurmak gerekiyor. Rafting ücretleri parkurlarına ve konaklama durumuna göre 50 lira ile 200 lira arasında değişiyor. Gürleyik Köyü’nden başlayan ve 14 kilometre boyunca etap etap yapılabilen rafting için bota binerken can yeleği ve kask takmak mecburi tutuluyor. Ayrıca başta sara ve kalp olmak üzere riskli hastalıkları bulunan kişilerden mutlaka imzalı kağıt alınıyor. Dalaman Çayı’nda zorluk derecesi R-3 olarak ifade edilen ve amatörlerin katıldığı günübirlik turlar, çayın nispeten sakin aktığı kesimlerinde yapılıyor. Meşebükü Köyü’nde çadır konaklamalı ve daha ziyade profesyonellere yönelik zorluk derecesi yüksek turlar da yapılıyor. Bu turlar, dünyadaki zorlu parkurlar listesinde de yeralıyor. Zorluk derecesi R-4 olarak ifade edilen bu turlarda, şelaleden düşmek ve iki kayanın arasından botla yan yatarak geçmek gibi zorluklar bulunuyor. Su debisi bu etaplarda çok yüksek olduğu için botun içinde durmak bile katılanları zorluyor. R-5 ve R-6 zorluk derecesini kapsayan bir parkur ise Türkiye’deki nehirlerde bulunmuyor.