Karabağlar İlçesi, Eskiizmir Caddesi’ndeki Nazire Merzeci İlköğretim Okulu’nda geçen çarşamba, saat 09.30 sıralarında meydana gelen olayda, okulun 8'inci sınıf öğrencisi H.K., geçen salı günü sabah okula geç kaldığı gerekçesiyle Fen ve Teknoloji öğretmeni Rabia Sevilay Durakan’la tartıştı. Ertesi gün yine geç kalan ve sigara içtiği gerekçesiyle okula çağırılan babası Cemil K. ile annesi Şerine K.’ye şikayet edilen H.K., evinden aldığı bıçakla, öğretmeni Rabia Sevilay Durukan’ı sınıfta onlarca öğrencisinin gözü önünde bıçakladı. Okul Müdürü Ekrem Karakaya’nın odasında, anne, baba ve 2 sivil polisin bulunduğu sırada aynı kattaki sınıfta meydana gelen olay sonrasında H.K., yakalandı. Ağır yaralanan Rabia öğretmen ise kaldırıldığı yakındaki özel hastanede kurtarılamadı.

Öğrencisi tarafından öldürülen Rabia Sevilay Durukan'ın cenazesi, dün Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Cami’nde kalınan namazın ardından Yeni Buca Mezarlığı’nda gözyaşları arasında toprağa verildi.

CİNAYET ŞÜPHELİSİ H.K.'NIN AİLESİ KENTİ TERK ETTİ

Olayın hemen ardından, H.K.'nın ailesinin, okulla aynı semtteki evlerini terk edip, başka bir kentte yaşayan yakınlarının yanına gittikleri ortaya çıktı. Olayın en yakın tanıklarından olan baba Cemil K., Rabia öğretmenin öldürülmesiyle ilgili kendisine telefonla ulaşan DHA muhabirine konuştu. Bir insanın hele de çocuklara eğitim veren bir öğretmenin öldürülmesine asla dayanamadığını, bunun yaşanmaması gerektiğini söyleyen Cemil K., okul müdür yardımcısını suçladı.

Okul yönetiminin çağrısı üzerine okula gittiklerini söyleyen Cemil K., "Oğlumla birlikte müdür yardımcısının odasına gittik. Burada oğlumun suça karıştığı, öğretmenlere karşı geldiği ve sigara kullandığı söylendi. Bunun sonrasında da bu müdür yardımcısı oğluma hakaret etmeye, bağırmaya ve elindeki dosyayla da kafasına vurmaya başladı. Oğlum çok sinirlendi. Onu adeta delirttiler" dedi.

RABİA ÖĞRETMEN, AFFEDECEKTİ

Oğlunun kendi yanında çok aşağılandığını ancak saygısından dolayı müdahalede bulunamadığını dile getiren Cemil K., oğlunun tastiknamesinin verilmesini, kimseyi rahatsız etmemesi için de onu artık okutmak istemediğini, ancak bunun da kabul edilmediğini söyledi. Cemil K., şunları söyledi:

"Bunun üzerine yanımıza Rabia öğretmen geldi. Müdür yardımcısı onun yanında da hakaretlerine devam etti. Bana bir kez daha sigara içtiği söylenince, oğlum, 'Babamın yanında beni küçük düşürdünüz' deyip odayı terk etti. Bu sırada Rabia öğretmen, oğlumdan şikayetçi olmak istemiyordu, affetme eğilimindeydi. Sadece onun iyi davranışlarda bulunmasını istiyordu. Ancak ona da şikayetçi olması için baskı yapıldı."

Rabia öğretmenin yanlarından ayrılmasının ardından kendisinin polislerle ve müdürle aynı odada bulunduğunu, sözleşme imzaladıklarını bu sırada eşinin kendisini arayıp, H.K.’nın evden bıçak alarak çıktığını, çok sinirli olduğunu ve ya kendisini ya da bir başkasını öldüreceğini söylediğine ifade etti. Cemil K., olay anını ise şöyle anlattı:

"Eşimin telefonunun ardından oğlumu aramak istediğimi söyledim. Bunu konuştuğum sırada da o gelip öğretmenini sınıfta bıçaklamış. Bağırmalar üzerine dışarı çıktım. Hemen oğlumun peşinden koşup yakaladık, polisler onu alıp götürdü. Ben Rabia öğretmeni o halde görünce 'Eyvah' dedim, yüreğim yandı. O öğretmeni okul idarecileri hareketleriyle öldürdü, oğlumu da katil yaptılar. Rabia öğretmenin hiçbir suçu yok, o oğlumdan şikayetçi bile olmayacaktı. Ama müdür yardımcısı oğlumu resmen delirtti. Bunun ben bir baba olarak asla yaşanmasını istemezdim. Çok üzgünüm. Bir insanın öldürülmesini asla istemem, hele ki bir öğretmenin öldürülmesini. Bu hareket çocuklarımıza eğitim veren öğretmene asla yapılmamalıydı. Çok üzgünün, ne yapacağımı nasıl af dileyeceğimi de bilmiyordum."

ACILI ANNE: KIZIM ONU YİNE AFFEDERDİ

Öğrencisinin bıçak darbesiyle Rabia Sevilay Durukan'ın ailesi ise yaşadıkları şoku üzerlerinden atamıyor. Gözyaşı dinmeyen ve güçlükle konuşan anne Pembe İlkgül, "Kızım hiç uğruna hayatını kaybetti. Ben acımı kime anlatayım? Bir gün önce öğrencisiyle yaşadıklarını anlatmış. Kızım eğer yaralı kurtulsaydı, eminim o öğrencisinden şikayetci olmazdı. Onun eğitimine zarar gelmemesi için affeder, ıslah edilmesini isterdi" dedi.

Bu arada 2 ay önce kalp ameliyatı geçiren Rabia öğretmenin eşi Hüseyin Durukan’ın ise oldukça bitkin olduğu gözlendi. Durukan’ın sık sık da doktor kontrolünde tutulduğu bildirildi.

SOYİSMİNİ KIZINDA YAŞATMIŞ

Hayatını kaybetmeden bir gün önce yeğenlerine evinde yemek veren ve bu sırada öğrencisiyle yaşadığı olayı da anlatan, tehdit edildiğini söyleyen Rabia Sevilay Durukan’ın, bu olayı çok fazla önemsemediği öğrenildi.

Durukan’ın yakınları, ayrıca olay sırasında onun öğrencisine "Yapma" diyerek ellerini kaldırdığını ancak buna rağmen H.K.’nın, elindeki bıçakla dehşeti yaşattığını da dile getirdi.

Giydiği ayakkabılarından bir tanesi evinin önüne bırakılan 2 çocuk annesi olan Rabia Sevilay Durukan’ın, kızlık soy ismi olan 'İlkgül'ü çok sevdiği, üç kız kardeş oldukları için soy ismini ilk evladı olan kızı İlkgül’e isim olarak verdiği de öğrenildi.