Vladimir Putin, 1 Ocak'tan itibaren Türkiye'ye sattıkları doğalgazın fiyatında yüzde 6 oranında indirime gidileceğini söyledi.

Putin ayrıca daha sonra bu indirim oranının artabileceği sinyalini de verdi. "Türkiye'nin artan enerji ihtiyacını karşılamaya hazırız" diyen Putin, Türkiye'ye doğalgaz akışını da yılda 3 milyar metreküp artıracaklarını açıkladı.

Türkiye Rusya'dan alınan her 1000 metreküplük doğalgaza 420 dolar ödüyordu.

Güney Akım projesi durdu


Rusya liderinin basın toplantısında değindiği diğer önemli enerji konusu ise Güney Akım boru hattı projesiydi. Avrupa Birliği'nin tutumunun projeye zarar verdiğini ifade eden Putin, "Bulgaristan'dan gerekli izinlerin çıkmaması nedeniyle şimdilik bu projeyi durdurma kararı aldık. İnşaata başlamayacağız" dedi.

Güney Akım projesi ile Rus doğalgazının Karadeniz'e döşenecek bir boru hattı ile Türkiye ve Bulgaristan aracılığıyla Avrupa'ya taşınması öngörülüyordu. Boru hattının Avusturya'da son bulması planlanıyordu.

Suriye konusunda anlaşma yok

Erdoğan ve Putin'in ortak basın toplantısında Suriye konusunda ise anlaşmazlıklar ön plana çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Suriye konusunda çözümün ne olması gerektiği üzerinde hemfikiriz. Ancak nasıl olacağı konusunda sıkıntılarımız var" derken, Putin Beşar Esad rejiminin son bulup bulmaması konusunda kararı Suriye halkının vermesi gerektiğini belirtti.

"Yapılan seçimlerde gördük ki Esad'a önemli bir destek de var" diyen Putin, Suriye'de çözümün tüm tarafları tatmin edecek bir işbirliğinde aranması gerektiğini ifade etti. Erdoğan ise Putin'in Suriye seçimleri vurgusuna karşı çıkarak "Dünyada darbeciler hep yüksek oy oranlarıyla seçilir" dedi ve Esad'ın anti-demokratik seçimlerle göreve geldiğini söyledi.

Batılı ülkelere de çağrıda bulunan Erdoğan, "Esad giderse Suriye'nin karışacağı korkusu var. Bu çok yanlış bir tutum. Orada demokrasinin oluşması için temelleri hazırlamalıyız. 'Esad giderse ne olur?' demek doğru değil. Bunun bedelini benim ülkem her gün ödüyor" dedi.BBC