Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halis Süleyman, günümüzde kullanılan bütün klasik anti ülser ilaçların mide asidini azalttıklarını söyledi. Midenin doğal fonksiyonlarının ilaçla baskılanması halinde dengenin bozulmasına yol açtığını kaydeden Prof. Dr. Süleyman şu bilgileri verdi:

"Mide ülserini tedavi etmek için verilen ilaçlarla doğal yapı bozuluyor. Asit üretimi, baskılanmaya bağlı olarak N-nitrozamin denilen kanserojen bir maddenin üretiminin artmasına neden oluyor. Bir yandan ülseri iyileştirmeye çalışıyoruz, diğer yandan da kanser yapmaya çalışıyoruz. Oysa midenin doğal foınksiyonlarını etkilemeden mide ülserini iyileştirecek ilaçlara ihtiyaç var. 1997'de yabani iğde meyvesinden, mide asidini etkilemeden sadece ülseri iyileştiren ekstreyi kendi imkanlarımla üretmeyi başardım. Konuya ilişkin yazdığım makale, İngiltere'de uluslararası literatürde bilimsel bir dergi olan 'Phytotherapy research'de 2001'de yayınlandı."

FARELER ÜZERİNDE DENEMİŞTİ

Prof. Dr. Halis Süleyman'ın üç yıl önce mide kanserine çare bulmak için fareler üzerinde yaptığı deneysel çalışma büyük yankı uyandırmıştı. Farelerde önce kanser dokusu oluşturan, daha sonra vücudun adrenalin salgılamasını durdurup savunma, kansere karşı direnç ve savaşımını artırmak için kartizol vererek kanserli hücreyi tamamen yok eden Prof. Dr. Süleyman'ın bilimsel makalesi 26 Ağustos 2009'da ABD'nin ünlü 'Internatıonel Journal Of Canser' dergisinde yayınlanmıştı.



DHA(KS/COŞ)