Prof. Dr. Meltem Tor, '24 Mart Dünya Tüberküloz Günü' nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Prof. Dr. Tor, verem hastalığının tüm dünyada hala çok büyük bir sorun olduğunu, en çok öldüren ikinci bulaşıcı hastalık olduğunu kaydetti. Türkiye'de veremle ilgili başarılı bir mücadele yürütüldüğünü ve verem hastalığının azalmakta olduğunun söylenebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Tor, "Sağlıkta dönüşüm programı uygulanırken verem savaş dispanserlerinin çalışmasını sürdürmesi nedeniyle ülkemizde bu başarı sağlanmıştır. Çünkü, her ilde ya da her büyük ilçede verem konusunu bilen, tüberküloz hastalarını, temaslılarını sıkı bir şekilde izleyen bir ekip bu dispanserlerde bulunmaktadır" dedi.

2011 verem raporuna göre olgu sıklığı bakımından İstanbul, Edirne ve Sakarya'dan sonra 4'üncü sırada yer alan Zonguldak'ta 2 verem savaş dispanseri bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Tor, yatarak tedavi olması gereken hastalar için ise 153 yataklı Uzunmehmet Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde sadece 11 yatağın bulunduğunu söyledi. Bu nedenle bazı durumlarda bu tip hastaların ZKÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği'nde tek kişilik odalarda yatırıldığını ifade eden Prof. Dr. Tor, şunları kaydetti:

"Ancak basil saçan hastalar için özel negatif basınçlı ventile edilen odaların olmayışı ve özellikle bulaş riskinin yüksek olduğu bronkoskopi (havayollarının yani bronş ağacının içerden görüntülenmesi işlemi) gibi girişimler sağlık çalışanları açısından risk oluşturmaktadır. Verem hastalarının tanı ve tedavisi ile uğraşan sağlık çalışanlarına, işleri gereği basil bulaşma riski varlığı bilinmesine karşın, bunun için alınan önlemlerin yetersiz olduğu açıktır. Ayrıca risk nedeniyle bu çalışanların özlük haklarında gerekli düzenleme yapılmalıdır."



EE(EE/BT)