OMÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Hatice Özyıldız Güz, 45 milyon TL'lik Milli Piyango yılbaşı ikramiyesi için aldığı bilete ikramiye çıkan ve çıkmayan kişinin bu durumdan psikolojik olarak yoğun bir şekilde etkilenebileceğni söyledi. Özellikle maddi durumu yetersiz olan kişilerin aldıkları Milli Piyango biletine büyük umut bağladığını dile getiren Prof.Dr. Özyıldız Güz, "İnsanlar bilet aldıklarında hep kazanma ihtimallini düşünürler. İkrameyinin çıkmama ihtimalini akıllarına getirmezler. Kendilerine para çıktığını düşündükleri için hayal kurar ve büyük haz yaşarlar. Dar gelirli insanlar bileti bir kurtuluş yolu olarak görürler. Bu da yüksek beklenti anlamına geliyor" dedi.

DEPRESYONA NEDEN OLABİLİR

Yüksek beklentili olan kişiye ikramiye çıkmaması halinde aynı oranda büyük bir duygusal yıkım yaşayacağını dile getiren Prof.Dr. Hatice Özyıldız Güz, "Yılbaşı ikramiyesi için çok fazla hayal kurmak aslında doğru değil. Ne kadar çok hayal kurulursa beklenti artar ve sonuçta psikolojik etkisi de daha yüksek olur. Eğer kişi yaşadığı bu durumu bütün hayatıyla bağdaştırırsa, 'Ben zaten şansız biriyim. Ne zaman param oldu ki. Benim talihim düzelmez. Neden geldim ben bu dünyaya' gibi düşüncelere kapılırsa bu durum depresyona bile neden olabilir. Kişi büşük hayal kırıklığı yaşar" diye konuştu.

İKRAMİYEYİ KAZANAN BÜYÜK ŞOK YAŞAR

İkramiyeyi kazanan kişinin de psikolojik olarak büyük bir şok yaşayacağını söyleyen Prof.Dr. Özyıldız Güz, "Kişi çok heyecanlanacaktır. İkramiyeyi kazanan buna tepki olarak ya çok bağırır, ateş basar, koşar, hareket eder, kahkahalar atar ya da bunun tam tersine hiç konuşmaz, hareket etmez bir donukluk haline kapılabilir. Eğer kişi kendini kontrol edemiyorsa mutlaka tıbbi bir yardım alınmalı. Kesinlikle bilinçsizce kişiye sinir ilaçları verilmemeli" dedi.


YK(MS/AAA) (FOTOĞRAF)