Erken doğan bebeklerde göz içerisindeki sinir tabakasını besleyen damarların gelişiminin tamamlanmamış olduğunu belirten Prof. Dr. Ünlü, sinir tabakasında oksijensizlik meydana geldiğinde bunun göz yapısını bozup, körlükle sonuçlanan prematür retinopatiye yol açtığını vurguladı. Prematür retinopati riskli bebekleri kör olmaktan kurtaran, Türkiye’deki Binokuler Lazer Direkt Oftalmoskobi cihazına sahip birkaç merkezden biri olan İzmir Kent Hastanesi Göz Kliniği’nden Prof. Dr. Ünlü, riski doğum haftası ve doğum kilosunun yanında oksijen alma, kuvözde kalma, enfeksiyon gibi faktörlerin de artırdığına dikkat çekti. Gözün arkasında damarların merkezden çevreye doğru büyüdüklerini, bu büyümenin normalde doğumdan birkaç hafta önce tamamlandığını kaydeden Prof.Dr. Ünlü, gününden önce doğan bebeklerde bu büyümenin tamamlanmadığını vurguladı. Bebek bir aylık olduğunda yapılacak muayeneyle damarların normal gelişip gelişmediğinin görüldüğünü ifade eden Prof.Dr. Ünlü, “Damarlar normal gelişmeye devam ederse hastalık gelişmez. Ama damarlarda anormal büyüme olursa hastalık karşımıza çıkar. O nedenle risk grubuna giren özellikle 35 haftadan önce dünyaya gelen, 2 kilo ve altında doğum ağırlığı olan bebeklerin 4 haftalık olduklarında mutlaka muayenelerinin yapılması gerekir” diyerek anne babalara uyarılarda bulundu.

TÜRKİYE’DE MERKEZ SAYISI AZ

Hastalığın 5 evreden oluştuğunu belirten Prof. Dr. Ünlü, 4 ve 5’inci evreye geldiğinde bebeğe cerrahi müdahale gerektiğini belirtti. Ancak cerrahi müdahalede çok yüz güldürücü sonuçlar alınmadığını belirten Prof.Dr. Ünlü şöyle devam etti:

"Dolayısla erken evrede yakalanması ve uygun tedavi yapılması gerekir. Dondurma, göz içi enjeksiyon yöntemlerinin yanısıra retina tabakasına lazer uygulanmasıyla tedavi edilebiliyor. Bunlar anestezi altında yapılacak müdahaleler. Yenidoğan ünitelerinde bu takipler protokollerle belirleniyor. Ancak tedavi için hem lazer sisteminin, bu müdahaleleri yapacak deneyimli göz ve anestezi uzmanlarının bulunması gerekiyor. Türkiye’de bu tür merkezlerin sayısı çok az. Buna karşın 500-600 gramlık bebeklerin bile yaşatıldığı yenidoğan ünitelerine sahibiz. Dolayısıyle prematür retinopati riskli bebek oranı da artıyor. Bebek ne kadar erken ve düşük kiloda doğarsa risk o kadar artıyor. Yüzde 30 oranında bu vakalar karşımıza çıkıyor. Hastanemizde erken ve düşük kilolu dünyaya gelen bebekleri rutin olarak bir aylarını doldurduklarında bu muayenelerini yapıyoruz. Her ay böyle bir iki bebek tespit ediyoruz. Bizim yaptığımız işlem bu sinir tabakalarının kenarlarını, oksijensiz kalan kısımlarını lazerle bir yerde durdurmak. Tek ya da 2- 3 seans lazer tedavisi gerekebilir. Bazen lazer tedavisine karşın çok agrasif tepki verebiliyor ne yaparsak yapalım körlükle de sonuçlanabiliyor. Böyle bir olasılık da var. Ama bu konuda uygun tedaviyle ciddi oranda riskleri azaltmak, bebeğin kör değil de gören gözlerle dünyaya bakmasını sağlamak mümkün.”

 

NC(İÖ/AAA)