Terör örgütü PKK'nın eylem çağrısı üzerine Tekman İlçesi'nde geçen 20 Mart günü, yasa dışı Nevruz kutlamaları yapıldı. BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy'un da hazır bulunduğu izinsiz kutlamalara yaklaşık 300 kişi katıldı. Kutlamalarda çıkan olaylarda polise taş atan, banka ve posta ATM'lerini ateşe veren eylemciler 4 polis memurunu da yaraladı. 
Erzurum 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen 5 ayrı davanın karar duruşması yapıldı. BDP Tekman İlçe Başkanı Selman Sarıkan, Nevruz Organize Tertip Komite Başkanı Orhan Özdemir çıkan olaylarda polise meyve kasası, diğer sanıklar İsracettin Ateş, Polat Özkurt, Abdurrahman Sever'in ise taş attığı tespit edildi. Sanık avukatlarından Müşir Deliduman müvekkili Selman Sarıkan'ın kayıtlarda elindeki nesnenin ne olduğunun tespit edilemediğini söyledi. Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya ise bilirkişi raporlarıyla yetinmeyip heyet olarak video kayıtlarını izlediklerini anımsatarak, cismin kasa olduğunu belirtti. 
Mahkeme heyeti, tutuksuz yargılanan Selman Sarıkan ile birlikte 5 sanığa 'Görevi yaptırmamak için direnmek, silahlı terör örgütüne üye olmak, kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak' suçlarından 4'er yıl 9'ar ay hapis cezası verdi. Kararı temyiz edeceğini bildiren avukat Müşir Deliduman, nevruz ve Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının düşünce ve ifade hürriyetinin kullanılması olduğunu belirterek, "Kutlamaların İçişleri Bakanlığı tarafından bir genelge ile yasaklanması Anayasa veya Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırıdır. İnsanların her zaman demokratik tepki ve taleplerini şiddete bulaşmadan ifade etmeleri en doğal haklarıdır. 20'nci Yüzyıl'da, medeni dünyaya yasaklarla vermiş olduğumuz mesaj ülkemizin itibarına gölge düşürmektedir. Karara temyiz ve itirazda bulunacağız" dedi.



HP(KS/İD)