Nusaybin'in İlçesi Akarsu Beldesi'ne bağlı Heybeli Köyü'nde 20 Kasım 2011'de düzenlenen operasyonda su tesisatçısı 38 yaşındaki Yusuf Akın'ın ölmesi ve 58 yaşındaki Mehmet Eren'in ağır yaralanmasına neden olan 5 askerin yargılandığı dava Mardin 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşmaya tutuksuz yargılanan askerlerden B.Y., K.E.O. ve Ş.T. ile öldürülen Yusuf Akın ve Mehmet Akın'ın yakınları katıldı. Tutuksuz sanıklardan Y.T.K. ve D.G.'nin ise raporlu oldukları için duruşmaya katılmadıkları belirtildi. Basın mensuplarının alınmadığı ve yaklaşık 6 saat süren duruşmada mağdur avukatları Erdal Kuzu ve Hüseyin Çangir, Jandarma Özel Harekat Timi'ne mensup 5 sanığın tutuklanmasını istedi. Mahkeme heyeti, tutuklanmaya ilişkin istemi reddederek diğer iki sanığın savunmalarının alınması ve eksiklerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.

TERMAL KAMERADA HİLTİ MATKAP SİLAH SANILMIŞ

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede. olay günü bir grup PKK’lının Heybeli Köyü'nde bir kişinin evine gittikleri yönünde ihbar geldiği, bunun üzerine köye 14 jandarma özel harekat timinin gönderildiği belirtildi. Köye giden timin Şeyhmus adlı kişinin evini görecek yerde bulundukları belirtilen iddianamede, saat 20.45 sıralarında evin yanında iki kişinin belirdiğinin askere ait termal kameraya yansıdığı belirtildi. Bunun üzerine askerlerin 'Teslim ol' çağrısında bulunduğu belirtilen iddianamede, çağrıya rağmen timin üzerine ateş açıldığı ve açılan ateşe karşılık verildiği vurgulandı. Açılan ateş sonucunda elinde silah olduğu iddia edilen kişi ve yanındaki diğer kişinin yere düştüğünün termal kameradan görüldüğü ifade edildi.

İddianamede, jandarma özel harekat timlerinin kendilerine ateş ettiklerini belirttiği 2 kişinin yanına kimlik tespiti için gittikleri, bu sırada Yusuf Akın'ın yanında silah değil hilti matkabı buldukları vurgulandı.

İddianamede, Yusuf Akın'ın ölümüne ve Mehmet Eren'in yaralanmasına neden olan fişeklerin Diyarbakır Polis Kriminal Laboratuvarı'nda yapılan balistik incelemesinde, Jandarma Özel Harekat timinden Y.T.K., D.G., Ş.T., B.Y. ile K.E.O.'nın silahından çıktığının belirlendiği vurgulandı.

SAVCI MATKABIN SİLAH SANILMASINI KUSURLU BULDU

Termal kamerada silah olarak görünen metal cismin hilti matkabı olduğu tespit edilmesine rağmen, askerler olayın meydana geldiği alanın çaprazında 8 boş kovan bulduklarını öne sürdü. Boş kovanların kriminal incelemesinde mermilerin atıldığı silahların Mardin'in Savur İlçesi Soylu Jandarma Karakolu'na düzenlenen saldırıda kullanıldığının tespit edilidiği belirtildi. İddianamede ihbarı yapan gizli tanığın, PKK’lıların Şeyhmus isimli kişinin evinden askerler gelmeden önce ayrıldığını söylediği belirtildi. Savcı sanık askerlerin köylülerin elindeki hilti matkabını termal kamerada silah olarak görüp ateş açmasını kusurlu buldu. Savcı, balistik inceleme sonucu mermilerin silahlarından çıktığı tespit edilen 5 askerin 'Taksirle adam öldürmek' suçundan 1-3 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.



NG(GG/İD)