Pisidia Antiocheia Antik Kenti'nde bu yıl 5'inci sezonuna giren kazı çalışmalarının tamamlandığını kaydeden Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Özhanlı, önemli veriler elde ettiklerini açıkladı. Doç. Dr. Özhanlı, 11 Haziran'da başladıkları kazıların Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ayırdığı 195 bin TL ödenek ve Türkiye İş Kurumu'nun 10 personel desteğiyle gerçekleştirildiğini kaydetti. Çalışmalar kapsamında 'Cardo Maksimus Caddesi'nin tamamen gün ışığına çıkarıldığı bilgisini veren Doç. Dr. Özhanlı, "500 metre uzunluğunda ve 70 metre genişliğindeki cadde, 3 metre kalınlığında toprak malzeme kazılarak ortaya çıkarıldı" dedi.

Antik kentin Kuzey-Güney Caddesi'nin de ortaya çıkarıldığını anlatan Doç. Dr. Özhanlı, burada çıkarılan eserlerin tarihin seyri hakkında bilgiler verdiğini vurguladı. Caddedeki dükkanların yapısını da incelediklerini aktaran Doç. Dr. Özhanlı, "Caddenin iki yanındaki dükkanlar birbirine eşit. Bu da kentin demokratik bir yapıya sahip olduğunu ortaya koyuyor" diye konuştu.

PAGANİSTLER KÖPEK KURBAN EDİYORMUŞ

Ana caddede ise 2 köpek mezarına rastlanıldığını kaydeden Doç. Dr. Özhanlı, Hristiyanlık inancı yerleşmeden önce antik kentte paganist inancın hakim olduğunu söyledi. Paganların büyücüleri Hega'nın köpek beslediğine değinen Doç. Dr. Özhanlı, "Bulunan 2 köpek mezarı, bu devirde yaşayan insanların karşılaştıkları büyük felaketlerde köpek kurban ettikleri düşüncesini uyandırdı. Mezarların özellikle ana cadde üzerinde yer alması bu inanışı destekliyor" diye konuştu.

Doç. Dr. Özhanlı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na kazı çalışmaları için 4 milyon TL ödenek verilmesi talebinde bulunulduğunu da belirtti.



NA(HA/COŞ)