Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından organize edilen 'Pir Sultan Abdal Kültür Etkinliklerinin 23'üncüsü Yıldızeli ilçesine bağılı Banaz Köyü'ndeki Topuzlu Baba tepesinde gerçekleştirildi. Etkinliğe CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Alevi Bektaşi Federasyonu(AFB) Genel Başkanı Selahattin Özel, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kemal Bülbül, Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı Genel Başkanı Emel Sungur ve Mürşid Veliyettin Ulusoy ile CHP İl Teşkilatı temsilcileri ile Sivas ve çevre illerden gelen davetliler ile kalabalık bir halk topluluğu katıldı. Bu yılki etkinliklere devleti temsilen kimse katılmadı. Program kapsamında Pir Sultan Abdal anıtına da çelenk konuldu. Saygı duruşu ile başlayan programda daha sonra çıra yakma etkinliği yapıldı. Arkasında 2 Temmuz 1993 Sivas Olayları'nda Madımak Oteli'nde hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının bulunduğu tablo önünde bulunan mumlar çıra duası eşliğinde yakıldı. Daha sonra Banaz Köyü semah ekibi gösteri düzenledi. Yerel sanatçılar da konser verdi. 
'MADIMAK MÜZE OLACAK'
CHP Sivas Miletvekili Malik Ecder Özdemir ise, konuşmasında Sivas Olayları'na değindi. Saz çalan ve semah dönen canların Madımak Oteli'nde diri diri yakılarak katledildiklerini belirten Özdemir, aradan geçen zamanda sorumluların bulunamadığını ve davanın zaman aşımına uğratıldığını belirterek, hükümete tepki gösterdi. Madımak'ın peşini bırakmayacaklarını kaydeden Özdemir şunları söyledi:
"Madımak bir insanlık suçuydu. Ama bundan daha acı olan, aradan 19 yıl geçmesine rağmen bu katliamın gerçek sahiplerinin hala adalet önüne çıkarılamaması. Bu sanıklardan bir kısmının 18 yıl boyunca kırmızı bültenle aranan bir kişinin (Cafer Erçakmak) polise 200 metrede evinde ölü bulunuyor olması, bazılarının Almanya'ya iltica etmesine rağmen Türkiye'ye getirilmiyor olmaları ve bazılarının zaman aşımına uğramış olması en az bu katliam kadar, bir vahşet ve bir insanlık suçudur. Aradan geçen 19 yıla rağmen sadece orada yanan canların yakınları değil, bu ülkede demokrasi ve insan haklarını savunan herkesin isteğine rağmen hala Madımak'ın müze yapılmamış olması insanlık ayıbıdır. Geçen yıl mecliste ilk kanun talebimiz Madımak'ın müze olmasıydı. Bu haklı talebi sonuna kadar sürdüreceğiz. Bugün Türkiye'de hukuksuzluk ve adaletsizlik yaşandığı bu dönemde Pir Sultan'ın bize önder olarak gösterdiği devletin zulmü ve adaletsizliğine karşı başkaldırıda bulunmanın tam da zamanı şimdi."
Türkiye'nin karanlık bir süreçten geçtiğini, parasız eğitim isteyen, pankart, taşıyan poşu takan çocukların terör örgütü üyesi yapıldığını belirten CHP Milletvekili Özdemir, ileri demokrasiden bahsedilen bir ülkede 8 milletvekilinin cezaevinde olduğuna dikkat çekti. Geçmişte kuvvet komutanlığı ve genelkurmay başkanlığı yapanların bile örgüt üyesi suçlamasıyla içeri atıldığını ifade eden Özdemir, şöyle devam etti:
"Özel yetkili mahkemelerde AKP ile Fethullah Gülen'in bilek güreşi var. Türkiye'de artık hukuk dağıtılmıyor. Özel yetkili mahkemeler özellikle adaletsizliği artırıyor. Biz Pir Sultan geleneğinden gelen insanlar olarak buna karşı başkaldırının tam da zamanı diye düşünüyoruz. 2 Temmuz'da yeniden Sivas'ta olacağız. Meclisteki kavgamızı sürdüreceğiz. Madımak aydınlanma müzesi olana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Madımak'ı çözemeyen sayın başbakan şimdilerde Dersim'i gündeme getiriyor. Başbakanın amacı Dersim'de yaşananlar değil, oradan hareketle 'Acaba Alevilerin gönlündeki Atatürk ve Cumhuriyet sevgisini azaltabilir miyim' diyor. Ama yanılıyor. Tablo ne kadar karanlık olursa olsun bizim inancımız her türlü zulmü yenmeye muktedir olacaktır." 
2 TEMMUZ ÇAĞRISI
Etkinlikte konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kemal Bülbül, Pir Sultan Abdal'ın yolundan gitmek için her yıl bu etkinlikleri düzenlediklerini belirterek birlik olma çağırısı yaptı. Çeşitli illerde yaşanan Alevi ailelerin yaşadığı evlerin kapılarının işaretlenmesi olayını değerlendiren Bülbül, "Bu dikkat edin tehdit ediliyorsunuz demek" dedi.

Etkinliğe katılanlara 2 Temmuz çağrısı da yapa Bülbül, "Türkiye'nin 4 bir yanından sel gibi akıp gelin, Madımak'ın önünde buluşalım. Çünkü Madımak halen yanıyor. Biz toplumsal barış ve eşit yurttaşlık istiyoruz. Kavga istemiyoruz, şiddet kullanmıyoruz, sadece haklarımızı istiyoruz. Bu ülkede yurttaşlar eşit olsun, birinin inancı diğerine egemen olmasın istiyoruz." dedi.
Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı Genel Başkanı Emel Sungur ise etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti. Törende ayrıca mürşid Veliyettin Ulusoy da kısa bir konuşma yaptı. 
'ÖDEYECEĞİMİZ KADAR BEDEL ÖDEDİK'
AFB Genel Başkanı Selahattin Özel ise Pir Sultan Abdal yolunda birlik olma çağırısı yaptı. Özel, "Bedel ödeyeceğimiz kadar ödedik. Bundan sonra bedel ödememek için ne kadar güçlü olursak, bir olursak, bize ahlaksızlar saldıramaz, bizi katledemez" dedi. Etkinliğe katılan ve 2 Temmuz Olayları'nda ölen yazar Nesimi Çimen'in eşi Makbule Çimen ise kendisinin de otelden yanıklarla kurtulduğunu belirterek, yakılarak yok edilemeyeceklerini göstermek için 2 Temmuz'da Madımak Oteli önünde buluşma çağrısı yaptı. Banaz'daki etkinlikler yarın da devam edecek.
 
EA,GC(EA/AAA)