Pınar Selek müebbet hapis cezasına çarptırıldı

Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin davaya bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, sosyolog Pınar Selek'in ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verdi.
Daha önce Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında iki kez beraat kararı veren mahkeme başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, karara muhalefet etti. Başkan Yılmazabddurahmanoğlu, daha önce verilen beraat kararında direnilmesi yönünde oy kullandı.

Pınar Selek müebbet hapis cezasına çarptırıldı


 *Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlamayla ilgili aldığı beraat kararı Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozulan Sosyolog Pınar Selek, yerel mahkemede yapılan yeniden yargılama sonunda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

*Selek hakkında yakalama kararı çıkartan mahkeme, Mısır Çarşısı patlamasının ‘devlet topraklarının bir kısmını ayırma amacına yönelik’ bir eylem olduğunu belirtti *Daha önce verilen beraat kararında direnilmesi yönünde oy kullanan mahkeme başkanı, çarpıcı gerekçeler sundu; Başkan: “Buna göre hangi sanığın bu olaya katıldığından daha önemli ve öncelikle Mısır Çarşısı'ndaki bu patlamanın bombadan mı yoksa, başka bir sebepten mi kaynaklandığı tespit edilemedi “Sanıklar Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk'e isnat edilen Mısır Çarşısı patlamasına ilişkin atılı suçu işlediklerine dair mahkumiyetlerine yeterli kesin ve inandırıcı deliller elde edilemedi"

 Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlamayla ilgili aldığı beraat kararı Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozulan Sosyolog Pınar Selek, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunun İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nden bugün davaya ilişkin karar çıktı. Son sözleri aldıktan sonra yaklaşık iki saat veren mahkeme kararını açıkladı.

KARAR OY ÇOKLUĞU İLE ÇIKTI
Daha önce iki kez beraat kararı veren mahkeme, Sosyolog Pınar Selek’in ‘ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına’ çarptırılmasına hükmetti. Selek hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar veren mahkeme müebbet kararını oy çokluğu ile aldı. Daha önce Pınar Selek hakkında iki kez beraat kararı veren mahkeme başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, karara muhalefet etti. Başkan Yılmazabddurahmanoğlu, daha önce verilen beraat kararında direnilmesi yönünde oy kullandı.

EYLEM, DEVLET TOPRAKLARININ BİR KISMINI AYIRMA AMACINA YÖNELİK
Selek ve Öztürk’ün Mısır Çarşısı Ünlüoğlu Büfesi'ndeki patlama eylemini icra ettiğinin kabul edildiğini belirten mahkeme, kararında “Türkiye topraklarından bir kısmı üzerinde etnik kökene dayalı olarak bir devlet kurmak amacına ulaşmak için öncelikle ülke topraklarının belli bir kısmında, bulunan vatandaşların egemen Türk Devleti tarafından sömürüldüğü ve haklarının kısıtlandığı hususunda inandırdıkları kişileri örgütleyerek, bu amaca yönelik eylemlere katılmalarını sağlamak suretiyle, yoğun bir terör faaliyeti başlatan yasadışı silahlı PKK  örgütüne katılarak, siyasi eğitim alan, örgüt içerisinde "Leyla" Kod adlarını kullanan ve dosya kapsamında bomba yapımı ve kullanımı konusunda da eğitim aldığı saptanan sanık Pınar Selek’in, PKK örgütünün talimatı ve amacı doğrultusunda diğer sanık Abdulmecit Öztürk ile birlikte, örgütsel bağlılık ve örgütün ülke genelindeki organik bütünlüğü içerisinde 09.07.1998 günü gerçekleştirdiği ve 7 kişinin ölümü, 127 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan "Mısır Çarşısında bulunan Ünlüoğlu Büfesine bomba konulması ve patlatılması" eyleminin doğurduğu vahim sonuçlarla birlikte değerlendirildiğinde, 765 sayılı TCY’nın 168. maddesinde yaptırıma bağlanmış olan örgüt üyeliği suçunu aşan ve Devlet topraklarından bir kısmını Devlet idaresinden ayırma amacına yönelik matuf fiil niteliğinde bulunduğundan, eylem kül halinde 765 sayılı TCY'nın 125. maddesindeki suçu oluşturmaktadır" denildi.

PİŞMANLIK YOK, İNDİRİM YOK
09 Temmuz 1998 tarihinde Mısır Çarşısında gerçekleşen eylemde 7 kişinin öldüğünü ve 127 kişinin yaralandığını belirten mahkeme, “Sanıklara atılı eylemin devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya, ülke birliğini bozmaya yönelik olarak vehamet arzedici nitelikteki silahlı eyleme katıldıklarını" belirtti. Mahkeme iki sanığı da, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Sanıkların eylemden dolayı göstermediğini vurgulayan mahkeme cezada indirim yapmadı.

ÖZTÜRK’ÜN KARARI TEMYİZ EDİLMEDİ, MÜEBBET ESKİ CEZAYA -DÜŞÜRÜLDÜ
Mahkeme ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan Abdülmecit Öztürk’ün 2008 yılında verilen kararda 12 yıl 6 ay ceza aldığını ve bu cezanın da Yargıtay’da temyiz edilmediğini belirttti. Bu durumun sanık lehine kazanılmış hak teşkil ettiğini vurgulayan mahkeme cezayı 12 yıl 6 aya indirdi.

SELEK HAKKINDA YAKALAMA KARARI
Selek’in suçu yönünden adli kontrol hükümlerinin de yetersiz kalacağını belirten mahkeme, Selek hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi.

BAŞKAN MUHALEFET ETTİ
Daha önce Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında iki kez beraat kararı veren mahkeme başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, karara muhalefet etti. Başkan Yılmazabddurahmanoğlu, daha önce verilen beraat kararında direnilmesi yönünde oy kullandı.


“PATLAYICI MADDE YOK RAPORLARI VAR"
Selek hakkındaki yakalama kararına da muhalefet eden Başkan, 8 bomba imha uzmanının olay yerinde yaptıkları incelemeler sonucu düzenledikleri 10 Temmuz 1998 tarihli inceleme tutanağında; olay yerinin patlamadan sonraki ilk halinin bozulduğu, bomba unsuru veya patlayıcı maddeye rastlanmadığına dair tutanakları olduğunu belirtti.

“RAPORLAR ÇELİŞKİLERİ GİDERMEDİ"
Mahkemenin patlamanın sebepleri ile ilgili olarak bir çok kez bilirkişi incelemesi yaptırdığını belirten başkan, bu incelemelerde söz konusu çelişkilerin bütün uğraşmalarına rağmen giderilemediğini vurguladı.


“BOMBA SONUCU OLDUĞU TESPİT EDİLEMEDİ, KESİN DELİL YOK"
Başkan şerhinde şu ifadeleri kullandı; “Buna göre hangi sanığın bu olaya katıldığından daha önemli ve öncelikle Mısır çarşısındaki bu patlamanın bombadan mı yoksa, başka bir sebepten mi kaynaklandığı yönünde tespitin ve öncelikle isnat edilen suçun oluşması için en önemli unsur durumunda olan patlamanın bir bomba sonucu meydana geldiğinin tespit edilememiş olması, bu husustaki şüphe, delil durumu nazara alınarak sanıklar Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk'e isnat edilen Mısır Çarşısı patlamasına ilişkin atılı suçu işlediklerine dair mahkumiyetlerine yeterli kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediğinden her iki sanığın bu suçtan beraatlerine ve bu nedenle sanık Pınar Selek hakkında çıkartılan yakalama emrine dair sayın çoğunluğun görüşüne muhalif olduğuma dair diğer hususlarda ise verilen kararın oy birliği ile verildiğine dair muhalefet şerhimdir"


DAVADA BUGÜNE KADAR NE OLDU
İlk beraat kararı 8 Haziran 2006 tarihinde verildi. O zaman da başkanlığını yaptığı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu’nun heyette Necat Ede ve Selda Kutluata yer aldı. Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlamaya bombanın mı yoksa LPG’nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı gerekçesiyle Pınar Selek beraat etmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise, bomba olduğu görüşüyle kararı bozmuştu. Yine Yılmazabdurrahmanoğlu’nun başkanlığını yaptığı heyette bu sefer bir değişiklik oldu. Ataması yapılan Necat Ede’nin yerine Mehmet Karababa atandı. Bu heyet ile yapılan yargılamada yine patlamanın nedeninin belirlenemediği görüşünü tekrarlayan mahkeme, 23 Mayıs 2008 tarihinde Selek’in yine beraatına karar vermişti. Yargıtay ise Selek için “Müebbet hapis istemiyle yeniden yargılansın" demişti. Pınar Selek’in avukatlarının talebi üzerine Yargıtay Başsavcılığı bu karara itiraz etmişti. Bu itiraz üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından incelenmiş ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararı onaylanmıştı. Bunun üzerine dosyaya yeniden bakan mahkeme, 9 Şubat 2011’de, Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında daha önce 2 kez verilen beraat yönündeki kararında direnilmesine hükmetmişti. Bu heyette mahkeme başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, ile üye hakimler Mehmet Karababa ve Mehmet Erdoğan yer aldı.

HEYET DEĞİŞİKLİĞİNDE ‘DİRENME KARARINDAN’ VAZGEÇİLDİ
22 Kasım’da görülen duruşmada sağlık sorunları nedeniyle başkan Yılmazabdurahmanoğlu katılmadı. Mahkemeye yeni atanan Hakim Mehmet Hamzaçebi’nin başkanlık ettiği heyette Mehmet Erdoğan ve Vedat Dalda yer aldı. Bu heyet 22 Kasım 2012’de görülen duruşmada beraat kararından direnilmesine lişkin kararı usule aykırı bulunarak oy birliği ime kaldırdı ve Selek’in yeniden yargılanmasına hükmetti.


"AVRUPA PINAR’I BU ADAMLARA TESLİM ETMEZ "

Pınar Selek’in ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldığı davanın ardından babası Alp Selek, “Hukuk skandalıyla karşı karşıyayız. Türkiye’de bugüne kadar bu tip bir karara rastlanmadı. Avrupa, Pınar’ı bu adamlara teslim etmez" dedi.

Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlamayla ilgili aldığı beraat kararı Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozulan Sosyolog Pınar Selek, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yeniden yargılama sonunda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde duruşmayı sabah saatlerinden itibaren takip eden sivil toplum örgütleri üyeleri. “Hatadan dönülsün, yasaya uyulsun" sloganları attı.

“SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"

Kararın ardından adliye önünde açıklama yapan Pınar Selek’in avukat babası Alp Selek, bir hukuk skandalıyla karşı karşıya olunduğunu belirterek, “Türkiye’de bugüne kadar bu tip bir karara rastlanmadı. Duruşmada bir arkadaşın dediği gibi, ‘Ben sıkı yönetim mahkemelerine girdim, DGM mahkemelerine girdim fakat hayatımda bu kadar hukuksuzluk yapan bir mahkeme daha görmedim. Böyle bir mahkemede Pınar’ın davası devam etti. Usulsüzlükler oldu. Bu usulsüzlüklere her karşı çıkışımızda sustular ve bildiklerini okumaya devam ettiler. Mesela Pınar’a beraat veren hakimler oldu, karara savcı temyiz etti. Aradan kısa bir süre sonra davanın asıl mahkeme başkanı hasta oldu. Diğer üye hakimin bulunmamasını fırsat bilen diğer 2 hakim, ‘Biz kararı geri alıyoruz’ dediler. Bugün de Pınar’ın mahkumiyetine karar verdiler" diye konuştu. Mahkemenin savunma hakkı bırakmadığını söyleyen Selek, “Biz mahkum ederiz, biz istediğimizi yaparız dediler. Burada bulunan herkes, bu haksız hukuk dışı işlem yapan insanlara karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz" dedi.

 "CEZANIN HUKUK DIŞI OLDUĞUNU BİZİM KADAR BİLİYORLAR"

Duruşmada Pınar Selek hakkında yakalama kararı çıkmasını da değerlendiren Selek, “Bunun temyizi var. Zannediyorum Pınar’ın Avrupa’da bir dokunulmazlığı var. Pınar’a verilen cezanın hukuk dışı olduğunu bizim kadar biliyorlar. Avrupa, Pınar’ı hiçbir şekilde bu adamlara teslim etmez" diye konuştu.