STAR Rafinerisi montaj sahası ve Petkim Limanı geri besleme sahasında kalan yaklaşık 300 ağacın taşınması için Menemen Orman İşletme Şefliği ile işbirliğine gidildi. Taşıma operasyonun tüm masrafları SOCAR Türkiye tarafından karşılandı. Zeytin ağaçlarının taşıma işlemlerinin başlatılması için, Aliağa Tarım, Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nden heyet raporu alındı. Taşıma işlemi öncesinde ağaçların üzerindeki zeytinler hasat edilerek, budamaya hazır hale getirildi. Menemen Orman İşletme Şefliği denetiminde budanan ağaçlar, çelik sapanlara bağlanarak yerlerinden çıkarılıp kamyonlara yüklendi. Bu işlemler yapılırken, Yenişakran’da 2007 yılında kurulan Petkim Zeytinliği’ndeki ekipler, kepçeler ile ağaçların dikileceği alanlara çukurlar açtı. Çukurlar arasında zeytin ağaçlarının yaşlarına uygun mesafeler bırakıldı. Sapanlara bağlı olarak çukurlara yerleştirilen ağaçlar, cansuyu verilmesinin ardından yeni hayatlarına merhaba dedi.

KESİLMESİNE GÖNLÜMÜZ RAZI OLAMAZDI

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, bugünün dünyasında çevre hassasiyetinin “rekabetçi üretim yapısının vazgeçilmez bir unsuru” olduğuna dikkat çekti. Petkim Limanı ve STAR Rafinerisi sahasında yer alan zeytin ağaçlarının 40 yılı aşkın süredir bakım ve hasat işlemlerinin şirket tarafından yapıldığını hatırlatan Sadettin Korkut, “Çocuklarımız gibi büyüttüğümüz zeytin ağaçlarımızın kesilmesine gönlümüz razı olamazdı. Taşıma işlemini başlatmak için Aralık ayında hasat döneminin başlamasını beklememiz gerekiyordu. Bu bekleme süresi iş planlarımızda bazı aksamalara neden olmasına rağmen, bölgedeki hafriyat çalışmalarına ilişkin iş planlarımızı revize ettik. Her ağaç, büyük bir titizlikle yerlerinden sökülerek çıkarıldı ve zaman kaybetmeden kamyonlara yüklenerek Yenişakran’daki zeytinlik sahamıza taşındı” dedi.

DEVLET VE ÖZEL SEKTÖR BİR ARADA

Yenişakran Belediye Başkanı İbrahim Etem Yorulmaz ise, Belediye olarak Petkim’e her türlü teknik desteği verdiklerini belirterek, 2007 yılında kurulan ve bu yıl ilk ürünleri alınan Petkim Zeytinliği’nin 300 yetişmiş ağaçla birlikte daha da zenginleştiğini vurguladı. Bölgedeki sanayi kuruluşlarının çevreye duyarlı olarak üretimlerini sürdürmelerini istediklerini kaydeden Yorulmaz, “Petkim çalışanları, kendilerine yakışan bir yaklaşımla beldemize Atatürk’ümüzün adını taşıyan 6 bin fidanlık zeytinlik kazandırmıştı. Toplanan zeytinlerin üçte ikisi Aşağı Şakran Köyü’nün tüzel kişiliğine ait. Toplanan ürünler belediyemizce ihale yönetmeliğine uygun olarak satılıyor ve vatandaşımıza hem sağlıklı besin hem de hizmet olarak geri dönüyor. Petkim arazisinden önümüzdeki dönemlerde taşınması planlanan zeytin ağaçları için yer temin etmek için çalışmalarımız devam ediyor. Yenişakran Belediyesi ve Petkim olarak devlet ve özel sektörü bir araya getirmenin keyfini yaşıyoruz. Bu işbirliği ile zeytin ağaçlarını yeniden toprakla buluşturduk. Birilerini suçlamak yerine onları anlamak yol gösterme doğrultusunda devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.