Liderliğini Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin yaptığı Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin internet sitesi Peyamner'de yer alan habere göre, Kuzey Irak Sınır Muhafızları Komutanı Serçil Abdülkerim, sınırı geçerek Hanakin İlçesi'nde bir köye gelen silahlı iki İran askerinin sınırda görevli askerler tarafından gözaltına alındığını açıkladı. Abdülkerim, köyde yakalanan iki İran askerinden birinin Astsubay Daryus Keremi diğerinin ise Er Abbas Ali Turk olduğunu bildirdi. Silahlı olan iki Pastar'ın (Özel eğitimli İran özel birliklerinde yer alan asker) sorgularının devam ettiğini söyledi.

İran hükümetinin kendileriyle defalarca temasa geçerek, askerlerin iade edilmesini istediğini de belirten Abdulkerim, şöyle dedi:

"Ancak, bu talebi kabul etmedik. Çünkü bunların neden silahlı olarak sınırı geçtiklerini öğrenmemiz gerekiyor. Sorgusu tamamlanan iki İran askeri tutuklandı. Askerlerin yollarını kaybettikleri ve bilmeden sınırı geçtikleriyle ilgili ifadeleri gerçeği yansıtmıyor. Çünkü bu iki asker İran pastarlarına bağlı, sınır muhafızları ile bir ilgileri yok. Yani bunların sınırda olmalarını gerektirecek bir şey yok. Bu da bu iki askerin istihbarat toplamak amacı ile sınırı geçtiklerini güçlendiriyor. Özel bir amaçla buraya geldikleri açıktır."

SURİYE İSE İKİ PEŞMERGEYİ ALIKOYDU

Kuzey Irak ile İran arasında tutuklanan iki askerle ilgili gerginlik yaşanırken, Suriye ise bir gün sonra sınırı kaçak geçtiklerini iddia ettiği iki peşmergeyi gözaltına aldı. Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Cebbar Yaver, iki ülke arasında ki sınırların net olmadığını ve bu nedenle görevde olan peşmegelerin yanlışlıkla sınırı geçtiğini söyledi. Görevde olan iki sınır muhafızı peşmergenin yanlışlıkla, üzerlerindeki üniforma ve silahlarla Suriye sınırlarına geçtiğini ve Suriye güçleri tarafından alıkonulduğunu bildiren Yaver, "Kürdistan Bölgesi ile Suriye arasında ki sınırlar net ve belli çizgilerle bir birinde ayrılmış değiler. Bu nedenle görevde olan iki peşmergemiz sınırın öte tarafına geçtiklerini fark edememişler ve bu nedenle Suriye güçleri tarafından alı konulmuşlar" dedi.

Yavver, iki peşmergenin serbest bırakılması için Irak Dışişleri Bakanlığı ile Bölge Başkanlığına bilgi verildiğini dile getirdi.

Kuzey Irak sınırını geçen iki İran askerinin peşmergeler tarafından alıkonmasından bir gün sonra Suriye'nin de kendi sınırlarını geçtiğini söylediği iki Peşmerge'yi gözaltına alması dikkat çekici bulundu.



RY(GG/İD) (FOTOGRAFLI)