Perşembe İlçesi, Avrupa'da başta İtalya olmak üzere Avusturya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Norveç, Polonya, İspanya, İsveç ve İngiltere ile Güney Kore ve Avustralya'nın da aralarında bulunduğu 25 ülkeden 150 kentin üyesi olduğu 'Sakin Şehir' (Cittaslow) ağına katıldı. Türkiye'den İzmir'in Seferihisar, Muğla'nın Akyaka, Aydın'ın Yenipazar, Çanakkale'nin Gökçeada, Isparta'nın Yalvaç, Kırklareli'nin Vize ve Sakarya'nın Taraklı ilçelerinden sonra Ordu'nun Perşembe İlçesi'nin de 'Sakin Şehir' üyesi olduğunu söyleyen Perşembe Belediye Başkanı Selami Çarkçı, bir restoranda düzenlediği basın toplantısında artık Karadeniz’in ilk ve tek 'Cittaslow' belgeli ilçesi olduklarını dile getirdi.

Çarkçı, yaklaşık 2.5 yıldır bu belge için çalıştıklarını belirtti. Başkan Selami Çarkçı, "Cittaslow yolunda 2010 yılında başlayan bir serüvenimiz var. Tabii ki bu serüvenimizde emeği geçen başta Ordu Valisi Orhan Düzgün olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Yaklaşık 2.5 yıldan bu güne kadar birçok çalışmaları yerine getirdik. Belediye Meclis üyelerimizle birçok kararların altına imzamızı koyduk. Bir kentin 'Sakin Şehir' ağına katılabilmesi için nüfusunun 50 binden az olması, geleneksel yapıların korunması, trafiğin azaltılması, yerel ürünlerin kullanılması, yenilenebilir enerji kullanılması, fast food dükkanları yerine yerel yemeklerin sunulduğu restoranların desteklenmesi gibi 59 ayrı kriter bulunuyor. Dosyamız İtalya’da Cittaslow genel kurulunda ile kabul edildi. Bizimle birlikte 25 ülkede toplam Cittaslow sayısı 161’e çıktı" dedi.

'HALKTAN DESTEK BEKLİYORUZ'

Başkan Selami Çarkçı, projenin başarıyla devam etmesi için yöre halkından büyük destek beklediklerini de ifade etti. Başkan Çarkçı, "Sivil toplum kuruluşları, mahalle ve köy muhtarları olarak daha doğrusu Perşembeliler olarak Ordulular olarak mutluyuz. Eksikliklerimiz var. En kısa zamanda bunları tamamlayacağız. Örneğin pazar günü Perşembe’de pazar açılacak. Burada yöresel ürünler satılacak, el sanatı ürünleri satılacak. Organik meyveler ve sebzeler satılacak. İnsanlara Cittaslow’u bu şekilde anlatmaya çalışacağız. Cittaslow’un anlamı sakin şehir demek. Bu her şeyiyle yaşanılabilir bir kent demek. Biz bunu halkımıza anlatmaya çalışacağız. Bu konuda meydanında bize destek olması gerekiyor. Halkımızın desteğiyle bu zorlu süreci başarıyla atlatacağız" diye konuştu.



NK(MS/BT)