Antik Patara Kenti'ndeki yaz dönemi kazılarının ilk buluntusu İmparator Titus'un portresi ile bir yazıt oldu. Patara Kazı Başkanı Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık, İmparator Titus'un portresinin M.S 79-80 yıllarından kalma olduğunun sanıldığını belirterek, Anadolu'da çok az rastlanan bir portre olduğu için bilimsel açıdan çok önemli olduğunu vurguladı.

Bu yılki kazıların yaz dönemi bölümünde, Patara Antik Kenti'ne su getiren 17 kilometre uzaklıktaki Bodamya bugünkü adıyla İslamlar Köyü'nden gelen kanalların Patara Antik Kenti'ne giren bölümündeki büyük haznede önce bir yazıt bulunduğunu kalydeden Prof. Dr. Işık, yazıtta İmparator Vespasian adı ile Lykia Pamphylia çifte eyaletlerinin adının okunduğunu söyledi. Yazıtın Eyalet Valisi Luscius Ocra döneminde yazılmış olduğuna işaret eden Prof. Dr. Işık, İmparator Titus'un portresi ile yazıtın birbirine yakın yıllardan kalma olduğunun tahmin edildiğini kaydetti. Prof. Dr. Işık, yazıtın Yunanca ve Latince olarak iki dilde yazıldığını bildirdi.

ÇOK MUTLU OLDUK

Prof. Dr. Havva İşkan Işık, bir günde iki önemli buluntunun kendilerini çok mutlu ettiğini vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

"Yazıt iki dilde. Henüz okunmadı. Ancak Likya'nın erken Roma İmparatorluk dönemi ile ilgili çok önemli bilgiler içerdiği kesin. Önce yazıtı bulduk. Yazıtın bulunmasından hemen sonra İmparator Vespasian'ın oğlu İmparator Titus'un gençlik yıllarına ait olan bir portresini bulduk. Portrede İmparator'un yüzü çok yıpranmış durumda. Ancak bu portre, bilimsel olarak çok önemli. Çünkü Anadolu'da yapılan kazılarda çok az rastlanan bir portre."



AA(SU/SS)