Gaziantep'in kurtuluşunun 91'inci yıldönümü etkinlikleri kapsamında Şehitkamil Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte konuşan Gaziantep'te bulunan 5'inci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş, askeri dokümanları kaynak gösterdiği konuşmasında, “Gaziantep savunması asılda 10 ay 8 gün değil, 3 yıl sürmüştür. Gaziantepliler sadece Gaziantep savunmasında değil, Kurtuluş savaşında yer alarak ülkenin kurtulmasında rol almıştır. Gaziantep savunmasında sadece 6 bin 317 şehit değil daha fazla şehit verilmiştir. Bu sayının 20 bin civarında olduğunu düşünüyoruz" dedi.

GAZİANTEP MÜCADELESİ BİR HALK SAVAŞIDIR

Gaziantep savunmasının dünyada örneğinin olmadığının da altını çizen Tuğgeneral Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gaziantepliler milli orduyla katılarak büyük taarruza da katılıyor. Sakarya da savaşıyor, sonra Gaziantep savunmasında mücadele ediyorlar. Gaziantep mücadelesi bir halk savaşıdır. Buna önderlik eden birkaç subaydır. Strateji savaşın kaderini belirler. Gaziantepli de stratejisiyle savaşını kazanmış, topraklarını düşmana teslim etmemiştir. Büyük Önder Atatürk ve Gaziantep savunmasında yer alan kahramanlar büyük fedakarlık göstermişler, Mustafa Kemal Atatürk Suriye'nin ve Irak'ın düşman işgalinden kurtuluşu için de mücadele vermiştir."

BİR EZBER BOZMA DA BAK PAŞA'DAN

Toplantıyı izleyen, bir dönem kendisi de Gaziantep 5'inci Zırhlı Tugay Komutanlığı yapan emekli Korgeneral Dursun Bak da Gaziantep'in kurtuluş savaşıyla ilgili olarak Fransa dahil birçok ülkedeki arşiv kayıtlarını incelediğini; tarihte bilinen bazı bilgilerin resmi kayıtlarla çeliştiğini belirtti. Bu konuda elde edilen arşiv kayıtlarını kitaplaştırma hazırlığındaki emekli Korgeneral Bak, "Mesela savaş döneminde bilinenin aksine Gaziantep'in nüfusu 80 bin civarındaydı. Bu nüfusun yüzde 40'ı gayrimüslimlerden oluşuyordu. Şehit sayımız ise yazılan gibi 6317 değil, yaklaşık 10 bin civarındadır" dedi.

Bu rakamların savaş sırasında Gaziantep'e gelen bir Fransız komutanın kendi yazdığı emirleri içeren resmi belgelerde yeraldığını ifade eden emekli Korgeneral Bak açıklamasının devamında şunları belirtti:

"Bilinen aksine Antep savunmasında silah, mermi ve top gönderilmiştir. Belgelerde Atatürk'ün bölgeye silah, mermi ve top hatta asker gönderdiği yazmaktadır. Tabii bu yeterli sayıda olmamış olabilir. Belgeleri yazan komutan Kemalist askerlerle savaştığını yazmıştır. Antepli'nin kahramanca savaştığını söyleyen belgelerde evlere ve camilere rastgele ateş edildiği de yeralıyor. Araştırmalarımız sonucu baskılara dayanamayan çoğu ailelerin kentten kaçtığını, bazı ailelerin de Fransızlar ile işbirliği yaptığını belirledik."