Organize Suç örgütü kurarak özellikle Karşıyaka bölgesinde faaliyet gösteren bir grubun varlığı ihbarları üzerine harekete geçen Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yaklaşık 1.5 yıl süren takibin ardından eş zamanlı yaptığı baskınlarda liderliğini avukat D.A. ve amcası CHP Karşıyaka İlçe Başkanı A.A.’nın  yaptığı 29 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan zanlılar arasında Avukatlar A.D.C.T., B.A., futbolcu menejeri M.Ö., oto galerisi sahibi C.S., Karşıyaka Belediyesi’nde Yapı Kontrol Müdürü S.K., işadamı E.K., Karşıyaka Esnaf Meclis başkanı M.A.’nın da bulunduğu zanlıların sorgularının devam ettiği bildirildi.

ŞOK AYRINTILARDA ORTAYA ÇIKTI

Polisin zanlıları takibi, teknik dinlemeleri ve gözaltındakilerin verdiği bilgiler çeteye yönelik ilginç ayrıntıları da ortaya çıkardı. Operasyon sırasında evinde olmadığı için gözaltına alınamayan ve halen firarda bulunan CHP Karşıyaka İlçe Başkanı A.A.’nın, Karşıyaka Belediyesi’nin açtığı restoran nedeniyle Cahar Dudayev Bulvarı üzerindeki restoranlar için bir kereye mahsus verilecek içki ruhsatı için aracılık yaptığı ileri sürüldü. A.A.’nın yine halen gözaltında bulunan restoran sahibi E.K.’nin, ruhsatsız olarak içki satışı yaptığı için zabıta tarafından kapatılan işyerinin açılması için belediye çalışanlarına baskı yaptığı ve teknik dinlemede de, “Arkadaşım misafirliğe geldi, onun için bir şişe rakı açtım dersin” şeklinde telkinlerde bulunduğu öne sürüldü. A.A.’yı ruhsat işlerini halletmesi için de gözaltında bulunan eski meclis üyesi, Karşıyaka Esnaf Meclis Başkanı M.A.’nın yardım ettiği iddia edildi. Ayrıca ruhsat alınması için aracılık yaptığı işyerlerine gidecek olan ekiplerle görüşüp onları ayarlamaya ve baskı altına almaya çalıştığı da iddia edilen A.A.’nın, işadamı E.K.’den aldığı toplam 30 bin TL paranın bir bölümünü yine gözaltında bulunan şoförü İ.M.’nin hesabına yatırttığı bir kısmını ise onun şoförünün elden almasını sağladığı belirtildi. Bu para alışverişi sırasında polisin de zanlıları kayda aldığı öğrenildi. Ancak ifadesi alınan E.K.’nin, parayı taşımacılık yapan A.A.’ya işyerinde çalışanların servisini yaptığı için verdiğini söylediği ancak bunun karşılığında ise herhangi bir fatura gösteremediği öğrenildi.

DOLANDIRICILIK İÇİN ANNELERİNİ KULLANMIŞLAR

Gözaltındaki zanlıların dolandırıcılık olaylarına da karıştıkları polis takibi sırasında tespit edildi. Zanlıların Alsancak semtinde değerli bir işyerinin satılmak istendiği duyumunu aldıktan sonra hazırladıkları plan çerçevesinde harekete geçtikleri takip sırasında farkedildi. Zanlılardan A.A.’nın, ilk olarak Dikili ilçesinde oturan annesi T.K.’yi, ikna ederek İzmir’e getirdiği ve onun resmini kullanarak satılması planlanan işyerinin sahibi G.A. adına sahte kimlik çıkartıldı. Ardından da yine bu sahte kimlik üzerinden T.K.’ye, Bornova Devlet Hastanesi’den akıl ve ruh sağlığının yerinde olduğuna dair doktor raporu aldıkları saptandı. Bu rapor sonrasında da kadın avukat A.D.C.T.’ye vekalet verip kuyumculuk yapan A.C. ve A.C. kardeşler ile bağlantı kurdukları belirlendi. Avukatlık bürosundaki alışveriş anlaşması sırasında çele elamanlarından birisinin içerisinde 1 milyon 830 bin TL nakit para bulunan çantayı alarak ayrıldığı, sonrasında ise, kuyumcu kardeşler adına hareket eden amlak danışmanının tapu işlemleri sırasında imza örneklerinden ve tapudaki fotoğraflardan sahteciliğin farkına vardığı öğrenildi. Tüm bu dolandırıcılık faaliyetini ise, bu sırada avukatlık bürosuna 100 metre mesafede bulunan otoparkta liderlerden avukat D.A.’nın telefonla organize ettiği öne sürüldü.

DÜĞMEYE BASILDI

Kuyumculuk yapan A.C. ve kardeşi A.C.’nin şikayeti üzerine polis araştırmaları bu yöne kaydırıldı. Organize polisi, kuyumcu kardeşlerden alınan paranın D.A.’ya ait banka şubesinde bulunduğunu tespit ettikten sonra ise, operasyon için düğmeye bastığı iddia edildi. Halen gözaltında bulunan 29 zanlının sorgularının devam ettiği, elde edilecek olan yeni bilgiler ışığında da yeni gözaltıların yaşanabileceği bildirildi. Zanlıların da perşembe günü adliyeye sevkedilecekleri açıklandı.