Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) Cumhuriyet’in de medya ortağı olduğu 96 medya kuruluşuyla birlikte yayımladığı Paradise Papers sızıntılarında Malta’da oğulları Erkam ve Bülent Yıldırım’a ait 5 şirket olduğu ortaya çıkan Başbakan Binali Yıldırım, “kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu” gerekçesiyle, oğullarıyla birlikte, Cumhuriyet gazetesi aleyhine 500 bin liralık manevi tazminat davası açtı.

Binali Yıldırım için 250 bin, Erkam Yıldırım için 125 bin ve Bülent Yıldırım için 125 bin lira manevi tazminat talep edildi. Haberlerin "özel vurgular kullanılmak suretiyle açık tahkir ve tezyif kastıyla hazırlandığı" savunuldu.

Önce ‘soruşturulsun’ dedi

Binali Yıldırım salı günü ABD gezisi öncesi gazetecilerin sorularına verdiği yanıtta, söz konusu şirketlerin varlığını kabul ederken “Benim dokunulmazlığım var ama çocuklarımın yok. Soruşturma açılmasını özellikle istiyorum” ifadelerini kullanmıştı. Yıldırım, ayrıca oğullarının denizcilik sektörü ile uğraştığını belirterek “Denizcilik küresel bir iştir. Dünyanın her tarafında da şirketleri var, irtibat noktaları da var. Burada gizli saklı bir iş yok” demişti.

Ancak Başbakan, aradan bir hafta geçmeden, “küresel bir iş olduğu için varlıklarının normal olduğunu” savunduğu şirketler hakkında yaptığımız haberin “kişilik haklarını zedelediği” gerekçesiyle manevi tazminat davası talebinde bulundu.

Süddeutsche Zeitung’un, Cumhuriyet’in de medya ortağı olduğu ICIJ ile paylaştığı belgeler, Yıldırım kardeşlerin Black Eagle Marine Co Ltd, Hawke Bay Marine Co Ltd, South Seas Shipping NV, Nova Warrior Limited ve Dertel Shipping Limited’in hissedarları olduğunu ortaya koydu. Nova Warrior, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nden ihale alan Oras Denizcilik ile bağlantılı çıktı.

Haberler yayımlanmadan önce avukatları aracılığıyla Cumhuriyet gazetesi muhabirlerinin ulaştığı Yıldırım ailesi, Nova Warrior’un Oras Denizcilik ile bağlantısı dahil tek tek bütün şirketlerle ilgili ayrıntılı şekilde yönelttiğimiz sorulara yanıt vermedi. (Kaynak: Cumhuriyet)