UÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 29 Kasım’da yapılan taşeron işçi ihalesine karşı çıkan işçilerin Rektörlük binasına girmesiyle başlayan olaylarda soruşturmanın ardından 17 işçi, şirketleri tarafından cep telefonu mesajıyla işten çıkartıldı. Eyleme hazırlanan işçilere destek olmak için Bursa’ya gelen DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek ile görüştü. Görüşmenin ardından ortak bir anlaşmaya varılarak işçilerin yeniden çalışmalarına izin verildi.

Rektörlük binasında yapılan basın açıklamasında Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, işçileri çalıştırmak için ihale yapmak mecburiyetinde olduklarını hatırlattı. İşçilerin rektörlük binasına girerek amaçlarını aştığını söyleyen Rektör Dilek, “İşçilerimizin daha önce yaptıkları demokratik yasal ve hizmeti aksatmayan tepkilerine asla duyarsız kalmadık. Onlara bu yönde hiçbir cezada vermedik. Bu ilk ceza verdiğimiz gruptu. Bu eylemin bizce en önemli farkı şuydu. Şiddet içeriyordu, kamu düzenini bozuyordu ve hastane hizmetinin önemli aksamasına yol açmıştı. Uludağ Üniversitesi olarak bu işçilerimizin iş akitlerine son verdik. Ancak bu süreçte sendikanın genel başkanı ile görüşmelerimiz oldu. Çok insancıl bir yaklaşım içinde bu sorunun bir daha tekrarlanmayacağı konusunda kendisiyle hem fikir olduk. Bizler de Uludağ Üniversitesi yönetimi olarak yıllardır çalıştığımız işçilerimizle yollarımızı ayrılmak istemiyoruz. Onları ekmeksiz, aşsız bırakmak asla bırakmak istemiyoruz. Biz bir kerelik iş akitlerinin yenileyeceğiz” dedi.

“29 KASIM AMACINI AŞTI”

DİSK Genel Başkanı Erol Ekici ise ortak hazırladıkları metni okudu. Ekici, güvencesiz, taşeron işçi çalıştırılmasına karşı yıllardır mücadele ettiklerini ve kazandıklarını hatırlattı. Ekici, "UÜ Rektörlüğü binasına zorla girerek yönetimi hedef almak yoluyla yönetime haksızlık oluşturacak bir amacımız olmamıştır. Ancak 29 Kasım günü rektörlük binasında yaşananlar ve ortaya çıkan tablonun amacını aşarak bizim onaylamadığımız boyutlara ulaşmış olması üzücüdür. Bizim mücadelemiz UÜ rektörlüğü, dekanlığı veya yönetimine değil. Taşeron çalışma biçiminin ortadan kaldırmaya yöneliktir” diye konuştu. Ekici, yaşanan olaylardan sonra işten çıkarılan 17 üyelerinin tekrar işe alındığı için Rektör Dilek’e teşekkür etti.

Açıklamanın ardından işçiler de Rektör Kamil Dilek’ten özür dilediler. İşçilerin bugün sabah saatlerinde yeniden iş başı yaptı.



SÇ-ST (FK/AAA)